Kurumsal veri yönetiminin tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda, veriden tam potansiyelin nasıl sağlanacağı, veriden maksimum katma değer elde etmenin yolları ve “Informatica Akıllı Veri Yönetimi Platformu” tanıtıldı.
KOMTAŞ Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksel Çomak, uygulama analitiği ve veri arasındaki hızı yönettiklerini dile getirdiği ve veriye hazır mısınız, veri odaklı yaklaşıma hazır mısınız? diyerek başladığı konuşmasında; veriye bakış açısının değişmesi gerektiğini ve uygulamalara hapsolmuş veriyi, “değer” haline getirerek serbest bırakmanın öneminden söz etti. Biz, bir şirketin her katmanından bakıldığında aynı analitik sonucu veren, doğru, güvenilir ve ilgili veriyi sunduğumuz “Akıllı Veri Yönetimi Platformu” ile uygulama temelli yaklaşım yerine şirketlerin veri odaklı yaklaşımı benimsemelerini sağlıyoruz. Uygulama temelli yaklaşım, şirketlerin gelirlerini artırmıyor ve yaratıcı ürünleri piyasaya sunmak adına şirketlere fayda sağlamıyor. Önümüzdeki dönemde liderlik pozisyonunda olanlar daha fazla veri odaklı kararlar vermek zorunda kalacaklar. Bina inşa etmek gibi düşünün. Zamanında bu veri mimarisi ile kurumsal mimariyi doğru bir şekilde kurgulayamazsak ileride sıkıntılar yaşarız.” dedi.
Türk şirketleri verilerini aralarında güvenle paylaşabilmeli
Informatica Güney Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Emilio Valdes ise Avrupa Birliği’nin şirketler arası veri paylaşımını bir yasa ile güvenilir ve paylaşılabilir hale getirdiğine dikkat çekerek, “Türkiye’deki şirketler de bir yasaya bağımlı olarak belirlenecek kurallar çerçevesinde kendi aralarında veri paylaşabiliyor olmalı. Veriyi bir “değer” haline çevirmek özgürlük demek; çünkü artık bir rapor hazırlamak için kimseye güvenmek zorunda değilim, güvenli, temiz ve ilgili veri elde edebildiğim için kendi raporumu kendim hazırlayabiliyorum. Özellikle Türk perakende sektörünün veri odaklı yaklaşımı benimsemesi gerekiyor. Müşteri verisi,bu sektör için çok daha önemli. Perakende sektörünün doğru ve tutarlı veriden alacağı geri dönüşü, rekabete ve karlılığa yansıtma olanağı çok yüksek. Bir uçak yolculuğunda sadece tek yönde 1 TB veri üretiliyor. Bu veri analitik olarak birçok sektöre hizmet ediyor. Türkiye’de şirketlerde uygulama temelli bir yaklaşım var. Hedefimiz uygulama odaklı yaklaşımı veri odaklı yaklaşıma çevirmek olmalı” dedi.