Buna göre test edilen biyonik kol, gerçek bir kol gibi tamamen beyinden gelen sinyaller ile kontrol edilebildiği gibi aryıca parmaklarında da dokunma hissi bulunuyor. Böylece hasta bir bardağı tutarken ne kadar baskı yaptığını beyninde hissedebiliyor. Bir butona basarken tuşlara dokunduğunu hissedebiliyor.
DARPA’daki bilim insanları bunu başarmak için biyonik koldaki parmaklara baskıya duyarlı motorlar yerleştirdiklerini ve bu baskı duyarlılığını ölçen sensörleri de aynı zamanda koldan beyine ulaşan yapay sinirlere bağladıklarının altını çiziyorlar. Böylece yapay el bir nesneye dokunduğunda, aynı gerçek el gibi, beyine sinyaller gönderiyor ve hasta gerçek bir eli varmış gibi, dokunma hissini yaşayabiliyor. Bundan önceki biyonik protezlerde ise dokunma hissi bulunmadığı için hastaların tutmaya çalıştıkları nesneye fazla baskı uygulayıp kırması veya az baskı uygulayıp elinde düşürmesi gibi sorunlar ortaya çıkabiliyordu.
Şimdi dokunma hissinin de sağlanmasıyla biyonik insanlar çağının resmen açıldığı düşünülüyor. DARPA bu yeni nesil protezleri aslında cephede sakat kalan askerlerin tedavisinde kullanmak için geliştiriyor ancak bu çalışmalardan edinilen bilgilerin aynı zamanda cephede savaşacak, insan hassasiyetindeki robot askerlerin veya Syborg’ların geliştirilmesi için de kullanılacağı konusunda herkes hemfikir.