Hootsuite firmasının merakla takip edilen “We Are Social” raporunun Nisan ayı versiyonu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Tabii ki Covid-19 farkıyla!
Rapor, önceki raporlara istinaden bu versiyonunda Covid-19’a özel bazı veriler barındırıyor. Önemli gördüğüm bazı verileri sizin için inceledim.
Dijital Kullanıcı Sayıları
Bu oran çok ciddi bir değişiklik göstermemiş durumda. Dünya zaten dijitalleşmeye doğru ilerliyordu, cihaz sayısı ve kullanıcı sayısında önemli ölçüde bir artış yok. Yine de geleneksel olarak bu veriyi vererek başlayalım.
Covid-19 Döneminde En Çok Hangi Cihazlarla Vakit Geçirdik?
16 – 64 Yaş arası kullanıcıların verilerine aşağıdaki tabloda yer verilmiş;
Burada da aslında Covid-19’un çok ciddi etkisi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü dijital dünyanın mobile kayması bana göre normal şartlarda da bu verilere benzer bir sonuç çıkaracaktı. Yine de özellikle reklam verenlerin %76 olan mobil cihaz kullanımını görmezden gelmemeleri gerekiyor.
Salgın Döneminde İnsanlar Dijital Dünyada Nasıl Vakit Geçiriyor?
Stream servislerinin sosyal medya kullanımının önüne geçtiği dönemleri yaşıyoruz. Netflix firmasının salgın döneminde 16 Milyon yeni abone kazandığını duyurması yukarıdaki verilere de yansımış görünüyor.
Yapılan çalışmalarda salgın sonrasında da insanların büyük bir bölümünün stream servislerini kullanmaya devam edeceğini gösteriyor, açıkçası salgın sonrası dönemi planlayan işletmeler için çok yerinde bir veri.
Salgından Internet Hızı Nasıl Etkilendi?
Bu kadar dijital bir dünya yaratmanın da bazı sıkıntıları olmuyor değil. Dünya çapında dijital platformlara gösterilen ilgi internet hızı konusunda ülkeleri epey zorlamaya başladı. Aşağıdaki tabloda mobil internet hızına ait veriler paylaşılmış;
Hangi ülke hangi düzeyde sıkıntı yaşıyor, aşağıdaki tabloda bu ayrıntılara yer verilmiş;
Salgın döneminde en iyi internet hızını sunan ülkeler ise aşağıdaki gibi sıralanmış;
Internet Kullanımında Salgının Etkisi
Salgın döneminde elbette internet aramalarında da bazı değişiklikler yaşadık. Coronavirus araması birinci sıraya yerleşmiş görünüyor. Fakat dünya bu salgın ortamında da Google arama motoruna girip “Google” araması yapanlardan kurtulamamış.
Arama hacmi artış gösteren anahtar kelimeler ise aşağıdaki gibi sıralanmış;
Şimdi paylaşacağım veriler içerik üreticileri için altın niteliğinde;
Bir çok içerik üreticisine ışık tutabilecek bu veriler salgın döneminde insanların ne tür içerikler istediğini gösteriyor. Ayrıca bu içeriklerin hangi platformlar üzerinden izlendiği de önemli bir ayrıntı.
Facebook halen sosyal platformlar konusunda birinci sırada yer alsa da Youtube’un yükselişi de gözle görülür derecede artış gösteriyor. Bu arada Youtube’un Google’a göre dünyada en çok arama yapılan ikinci arama motoru olduğunu da unutmamak lazım.
E-Ticaret Nasıl Etkilendi?
Biraz da e-ticaret sektörüne bakalım. Salgın etkisiyle internetten alışverişe zaman ayıranların oranı her yaş grubunda artış gösterdi. Aşağıdaki grafikte hemen hemen tüm yaş gruplarının internetten alışverişe zaman ayırmaya başladığını ifade ediyor.
Internet alışverişindeki alışkanlıkların değişimi talep edilen ürünlerin de farklılaşmasına sebep oluyor. Nisan ayı verilerine göre internet üzerinden gıda ürünleri odaklı alışverişe yoğun ilgi var.
Bu durumun etkisi olarak gıda içerikli web sitelerinin trafiklerini adeta uçuşa geçirmiş durumda.
Peki bir sosyal platformu kullanan kullanıcı, farklı hangi platformları kullanıyor olabilir? Yeni tablo bu sorunun cevabı niteliğinde. Reklamcılık ile uğraşanlar için oldukça iyi bir kaynak diyebiliriz.
Verilere göre bir sosyal platformu kullanan kullanıcıların neredeyse %99’u farklı bir sosyal platformu da kullanmakta.
Son grafiğim bir dijital iletişim ve pazarlama uzmanı olarak salgın döneminde epeyce söylediğim bir konuyu tekrar gündeme getirmemi sağlıyor.
Salgın döneminde pazarlama iletişimine yön veremeyenler, korkanlar veya bir şekilde tasarrufa gidenlere yol göstermek için Hootsuite firması çeşitli ülkelerdeki kullanıcılar üzerinden yaptığı anketlerle yukarıdaki sonuçlara ulaşmış. Hemen hemen büyük bir çoğunluk pazarlama iletişiminin normal oranda ilerlemesi üzerine görüş bildirmiş. Tekrar belirtmek istiyorum ki, bu tür dönemlerde müşterileri ile iletişimi durduran işletmeler dönem sonrası müşterileri ile aynı iletişimi kuramayacağı için zorluk yaşayacaklar. Pazarlama iletişiminizi durdurmayın, sadece stratejinizi değiştirin, pazarlama duygunuzu revize edin.
Hootsuite We Are Social raporunun tamamına buradan erişebilirsiniz.