Techinside Google News
Techinside Google News

Copilot+ PC’lerde hangi uygulamalar çalışacak?

Yeni Qualcomm destekli Snapdragon Arm Copilot+ bilgisayarlardan birine geçmeyi düşünüyorsanız, bilmeniz gereken bazı şeyler var.
- Advertisement -

Microsoft’un ilk Copilot+ PC dalgası ile karşı karşıyayız. Cihazlar, Windows için büyük bir olay olan Qualcomm Snapdragon X Elite donanımıyla destekleniyor.

Bu, Microsoft’un Apple’ın M serisi Mac’leriyle Arm mimarisine geçişinin bir versiyonu. Ve mevcut Windows uygulamalarının Arm destekli bir Windows PC’de çalışması garanti değil.

İyi haber şu ki çoğu uygulama çalışacak ve Microsoft’un Prism çeviri katmanı bunları makul bir hızda çalıştırmada iyi bir iş çıkarıyor. Ancak her şey çalışmayacak.

İşte bilmeniz gerekenler.

Hiçbir garanti yok

Arm mimarisine geçiş büyük bir değişim. Microsoft Prism çeviri katmanını oluşturmasaydı, mevcut Windows uygulamalarının hiçbiri Qualcomm Snapdragon PC’de çalışmazdı. Tıpkı Apple’ın Mac’teki geçişi gibi, Rosetta yazılımı mevcut Mac uygulamalarının Arm tabanlı M serisi bir çipte çalışmasını sağladı.

Ancak bu destek yalnızca belirli bir yere kadar geçerlidir. Bazı uygulama türleri Prism çeviri katmanında çalışmaz ve işlevsel değildir. Bazı donanım aygıtları da bu bilgisayarlarla çalışmayabilir. Ayrıca, bazı ağır profesyonel uygulamalar bu çeviri katmanı tarafından o kadar yavaşlatılabilir ki kullanılamaz hale gelebilir.

Bazı uygulamalarda sorunlar yaşanacak

Prism aracılığıyla düzgün çalışmayacağı garanti edilen birkaç uygulama türü var. Geliştiriciler bunları Arm’a taşırsa çalışırlar, ancak geliştiricilerin uğraşacağının garantisi yok, özellikle de mevcut iş uygulamaları için.

Yavaşlamalar yalnızca üst düzey uygulamalara özgü değil. Geliştirici bunları Arm donanımında doğal olarak çalışacak şekilde taşırsa tüm uygulamalar bu bilgisayarlarda en iyi şekilde çalışır. Ancak Windows ile düşük seviyeli entegrasyona ihtiyaç duymayan birçok hafif uygulama, algılanabilir bir yavaşlama olmadan gayet iyi çalışacaktır.

Windows uygulamalarınızın Arm Copilot+ PC’de çalışıp çalışmadığını görmenin 3 yolu

Keşke uygulamaları ve bu bilgisayarlarda nasıl çalıştıklarını listeleyen büyük bir veritabanı olsaydı. Başlangıçta böyle bir web sitesi yok gibi görünüyor, belki birileri gelecekte bir kaynak başlatır.

Şimdilik Microsoft, ​Windows on ARM Ready Software​ web sitesini onayladı. Ancak, umut vadeden ismine rağmen, bu site yalnızca PC oyunlarıyla ilgili; bu da ciddi işyeri üretkenliğine odaklanan kullanıcılar için pek bir şey ifade etmiyor.

Bir uygulamanın uyumlu olup olmadığını belirlemenin üç pratik yolu var:

  1. Satıcı veya geliştiriciyle iletişime geçin: Bir uygulamanın çalışıp çalışmayacağını öğrenmenin en iyi yolu, satıcı veya geliştiriciyle iletişime geçmek ve Qualcomm Snapdragon X Elite donanımını kullanan PC’ler gibi Windows’un Arm tabanlı sürümlerinde uygulamalarını destekleyip desteklemediklerini sormaktır.
  2. Kendiniz araştırma yapın: Uygulamanın adını ve “Arm” veya “Snapdragon” kelimelerini internette arayarak diğer kişilerin deneyimlerini bildirip bildirmediklerini görebilirsiniz. Reddit’te bazı iyi tartışmalar bulabilirsiniz. Söz konusu uygulamayı kaç kişinin kullandığına bağlı olarak sonuçlarınız değişebilir.
  3. Kendiniz deneyin: Birçok işletme, çalışanları için Arm tabanlı PC’ler satın almadan önce bağımlı oldukları uygulamaları test etmek isteyecektir. Bir iş akışının işe yarayıp yaramadığını kendiniz denemekten başka belirlemenin bir yolu yoktur. Bir bireyseniz, iade politikalarını düşünmenizi öneririm: Örneğin, Microsoft Store’un 60 günlük bir iade politikası var. Microsoft’tan Arm işlemcili bir Copilot+ PC satın alırsanız ve bunun uygulamalarınızla veya donanımınız ile çalışmadığını görürseniz, iade edebilirsiniz.

Windows on Arm uzun yıllardır var olsa da, sonunda rekabetçi görünmeye başlıyor. Uyumlu yazılımlara olan talep, uygulama geliştiricilerini muhtemelen bunu daha ciddiye almaya motive edecektir.

Ancak hepimiz Windows’un nasıl çalıştığını biliyoruz: Bazı iş uygulamaları yıllar önce yazıldı ve muhtemelen onları yeni bir mimariye taşıyacak büyük bir güncellemeyi de almayacak. İyi haber şu ki, birçoğu bu yeni bilgisayarlarda ekstra bir geliştirme çabası olmadan sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Kötü haber ise, çalışmayan uygulamaların geride kalacak olması.

Yine de, belki de o kadar da kötü değil. Intel, yaklaşan Lunar Lake donanımının, uzun pil ömrüyle hızlı performans söz konusu olduğunda bu Arm tabanlı bilgisayarlarla rekabet edebileceğini vaat ediyor. Intel’in büyük iddiası, bu avantajları mimari bir değişimin baş ağrıları olmadan ve tüm mevcut x86 yazılımlarınızla uyumlulukla elde edeceğiniz; Prism çeviri katmanına gerek yok.

Intel’in vaatlerini yerine getirip getiremeyeceğini, 2024’ün sonlarına doğru piyasaya sürülecek olan yeni nesil Core Ultra donanımlarında göreceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir