Techinside Google News
Techinside Google News

Çip savaşı teknoloji endüstrisi için ne anlama geliyor?

Çip savaşı devam ederken Çin ve Batı arasındaki gerginlik de büyüyor. Bu çatışma teknoloji tedarik zincirini şekillendiriyor.
- Advertisement -

Çip savaşı devam ederken Çin ve Batı arasındaki gerginlik de büyüyor. Bu çatışma teknoloji tedarik zincirini şekillendiriyor.

ABD Ticaret Bakanlığı kararıyla, şirketlerin Çin’e en gelişmiş yongaları ihraç etmesini önlemek için yeni kısıtlamalar yürürlüğe girmişti. Bu da küresel yarı iletken tedarik zincirinde bir şok dalgası yarattı.

1970’lerin ortalarından beri küresel hiyerarşiyi yeniden şekillendiren Çin’in hem askeri hem de ekonomik bir süper güç olarak yükselişine bir yanıt oldu. Londra’daki City Üniversitesi’nde operasyonlar ve tedarik zinciri yönetimini araştıran Profesör ManMohan S Sodhi: “Zirvedeyken ve arkanızda ikinci adam varken, biraz sürtüşme olması kaçınılmazdır” diyor. Çip savaşı artık Çin ve Batı arasında bir kırılma noktasına doğru gidiyor.

Çatışan iki süper güç

1970’lerden bu yana, Çin’in büyük ölçüde tarım ekonomisinden üretim ve daha sonra yüksek teknoloji gücüne dönüşmesi sayesinde küresel GSYİH kısmen dört kat arttı. Bugün Çin, dronlardan Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına kadar çok geniş ölçekli bir cihaz üretimi yapıyor.

Modern silah sistemlerindeki kritik bileşenler olan yarı iletkenler, bu küresel güç oyununun merkezinde yer alıyor. Bir yarı iletken analiz firması olan FutureHorizons’ın kurucusu ve CEO’su Malcolm Penn: “Bu gelişmiş çiplerin gelişmiş yapay zeka bilgisayarlarında ve askeri donanımda ve kendi kendini yönlendiren roketlerde kullanılabileceği gerçeğinden endişe ediyorlar” diyor.

Apple’ı açıkta bırakmak

Artan gerilimlerin bir sonucu olarak, Batılı teknoloji şirketlerinin Çin’de iş yapması çok daha zor olacak. Çin’de kullanılan çiplerin sadece yaklaşık yüzde 16’sı Çin yapımı. Ancak Çin, Intel, Nvidia , en gelişmiş çipleri yapmak için kullanılan ekipmanı üreten Hollandalı firma ASML ve Çin’de fabrikaları olan TSMC gibi şirketlere bağımlı. İngiliz XMOS CEO’su Mark Lippett, “Şu anda bir dengelenme var çünkü insanlar Çin’de operasyonlarına devam etmenin devam eden riskinden endişe ediyorlar. Bu nedenle bu operasyonların bir kısmı şimdi Güneydoğu Asya’nın diğer bölgelerine taşınıyor” diyor.

Çin yakalayabilir mi?

Pek çok Batılı şirketin şu anda karşı karşıya olduğu mücadelenin diğer yüzü, Çin’in karşı karşıya olduğu zorluktur. Kendi yerli yarı iletkenleri Batı’nın en iyilerini yakalayabilecek mi, yoksa Başkan Biden Çin’in çip yapma yeteneklerini engelleyecek mi? Lippett: “Batı oldukça önemli ölçüde ileride. Çin, en son teknolojiler açısından, yerel üretimi destekleme yeteneği açısından tipik olarak birkaç teknoloji geride kalıyor” diyor.

Penn, Çin’in halen tek bir seçeneği olduğunu ve bunun artık çok daha riskli olduğunu söyleyerek aynı fikirde. Penn, “Kendi fabrikalarını inşa etmek isteseler ve bir şekilde ihtiyaç duyulan ekipmanı satın alabilseler, kopyalayabilseler veya tersine mühendislik yapabilseler, bu tür şeylerin ciddi bir etki yaratması için en az on yıllık bir zaman ölçeğinden bahsediyoruz” diyor. Birkaç yıl sonra, bir sonraki dizüstü bilgisayarınız “Çin’de üretilmeyip” başka bir yerde kullanılabilir diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir