Münih’in IAA mobilite fuarında yöneticiler, Avrupa’nın otomobil üreticilerinin daha düşük maliyetli elektrikli araçlar (EV’ler) üretmek ve Çin’in daha ucuz, daha tüketici dostu modeller geliştirmedeki liderliğini silmek için ellerinde mücadele ettiğini söyledi.
Renault CEO’su Luca de Meo otomobil fuarında Reuters’e verdiği demeçte, “Bir nesil önce EV’lerde başlayan bazı Çinli oyuncularla maliyet farkını kapatmak zorundayız.” dedi ve üretim maliyetleri düştüğünde fiyatların da düşeceğini ekledi.
De Meo, Fransız otomobil üreticisinin Çinlilerle fiyat eşitliğine doğru ilerlemesinin bir parçası olarak, gelecek yıl çıkacak olan R5 EV’sinin elektrikli Scenic ve Megane modellerinden %25 ila %30 daha ucuz olacağını söyledi.
Xpeng, 2024’te daha fazla Avrupa pazarına açılmayı planlıyor ve Zhejiang Leapmotor Technology önümüzdeki iki yıl içinde Avrupa da dahil olmak üzere denizaşırı pazarlar için beş model açıkladı.
Avrupa’da satılan her 100 EV’den 8’i Çinli
Inovev’e göre, bu yıl şimdiye kadar Avrupa’da satılan yeni EV’lerin %8’i, geçen yıl %6 ve 2021’de %4’ten Çinli markalar tarafından yapıldı.
Bu yılki Münih etkinliğindeki katılımcıların yaklaşık %41’inin merkezi Asya’da olup, BYD, Xpeng ve pil üreticisi CATL dahil olmak üzere katılan Çinli şirketlerin sayısının iki katı.
Çinli EV üreticilerinin Avrupa’ya gelişi, EV satışlarına hakim olabilecekleri endişelerini akıllara getirdi.
Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) başkanı Hildegard Mueller, “Biz (Almanya) rekabet gücümüzü kaybediyoruz.” dedi ve Münih otomobil fuarının “uluslararası rekabetin yüksek baskısının” Almanya’nın elektrifikasyona daha fazla yatırım yapmasını nasıl gerekli kıldığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Jato Dynamics’teki araştırmacılara göre, Çin’deki ortalama EV, Avrupa’daki yaklaşık 56.000 avroya kıyasla 2022’nin ilk yarısında 32.000 avrodan (35.000 dolar) daha ucuza mal oldu.
BMW CEO’su Oliver Zipse Pazar akşamı Çin’in Avrupa’ya girmesine atıfta bulunarak, “Temel otomobil pazarı segmenti ya yok olacak ya da Avrupalı üreticiler tarafından yapılmayacak.” dedi.
Volkswagen CEO’su Oliver Blume gazetecilere verdiği demeçte, Çin’deki ortaklıkları aracılığıyla otomobil üreticisinin pil hücresi maliyetlerini %50 oranında azaltmayı hedeflediğini söyledi.
Xpeng Başkanı Brian Gu, Avrupalı otomobil üreticileri şu anda Çin’in gerisinde kalırken, ortaklıklar ve teknolojiye büyük yatırımlarla EV’lere “büyük bir taahhüt” verdiklerini söyledi.
Otomobil endüstrisi analisti Ferdinand Dudenhoeffer, Çinlilerin bir EV maliyetinin %40’ını oluşturan pil yapımında “dünya şampiyonu” olduklarını söyledi.
Dudenhoeffer, Almanya’da kuran Çinli pil üreticilerinin EV maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve Alman politikacıların “aptalca ayrıştırma stratejileriyle ülkeden kovulmadıklarından” emin olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.