Techinside Google News
Techinside Google News

Çinli bilim insanları, devrim niteliğinde bir aerojel elyaf geliştirdi

Çinli bilim insanları, kutup ayısı kıllarından ilham alan yeni bir elyaf geliştirdi. Bu elyaf, geleneksel aerojelden daha güçlü.
- Advertisement -

Çin’in Zhejiang Üniversitesi’nden bir bilim ekibi, tekstil endüstrisinde devrim niteliğinde bir değişikliğe öncülük edebilecek bira erojel elyaf geliştirdi. Doçent Gao Weiwei ve Profesör Bai Hao liderliğindeki ekip, kutup ayısının kıllarından ilham alarak ürettikleri ultra hafif kumaşla, erojel elyaff sınırlamalarını aşmayı başardı. Geleneksel aerojelin havacılık endüstrisinde kullanılmasına rağmen kırılganlığı ve işlenmesinin zorluğu nedeniyle diğer alanlarda sınırlı kullanım buluyordu.

Kutup ayısının kıllarındaki çekirdek-kabuk yapısından esinlenen bilim insanları, bu benzersiz yapıyı taklit ederek kapsüllenmiş bir erojel elyaf (EAF) geliştirdi. Yoğun bir kabuk içinde yer alan gözenekli çekirdek, malzemenin dayanıklılığını ve esnekliğini artırırken, olağanüstü ısı yalıtımı sağlıyor. Profesör Bai, “Yüzde 90’ın üzerinde iç gözenekli yapısına rağmen, elyafımız yüzde 1000’e kadar gerilebiliyor. Bu, geleneksel aerojel liflere göre önemli ölçüde daha iyi performans sergiliyor” şeklinde açıklama yaptı.

aerojel elyaf

Bu yeni elyafın geniş kullanım potansiyeli bulunuyor. Araştırmacılar, geleneksel kuş tüyü ceketle kıyaslanabilir, ancak sadece beşte biri kalınlığında olan bir ısı yalıtımlı kazak örerek, malzemenin pratik uygulamalarda başarılı olduğunu gösterdi. -20 santigrat derecede yapılan bir deneyde, EAF malzemesi, kuş tüyü, yün ve pamuğu geride bırakarak üstün yalıtım özelliklerini ortaya koydu.

EAF‘nin aerojel elyaf tekstil endüstrisinde günlük kullanıma uygun olması, yıkanabilir ve boyanabilir olması, ıslak ortamlarda dahi ısı yalıtımını koruyabilmesi gibi avantajları, bu inovasyonun çok yönlü kullanım potansiyeline işaret ediyor aerojel elyaf. Ancak, Suzhou Nanoteknoloji ve Nanobiyonik Enstitüsü’nden Profesör Zhang Xuetong, seri üretimdeki zorluklara dikkat çekerek, özellikle askeri üniformalar ve aşırı soğuk ortamlardaki uzay kıyafetleri gibi alanlarda kullanımın önündeki engellere vurgu yaptı.

Ekibin çalışması, Science dergisinde yayınlandı. Bu önemli gelişme, tekstil endüstrisinde sürdürülebilir ve etkili bir ısı yalıtımı çözümü arayışında olan birçok sektörü heyecanlandırmış durumda.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir