Techinside Google News
Techinside Google News

Çin’e 53.000 ABD çipi gönderen kaçakçılık operasyonu çökertildi!

Şimdiye kadar ülkede görülen en büyük çip kaçakçılığı operasyonunda 12 milyon dolar değerindeki çipler Güney Koreli şirket üzerinden aktarıldı
- Advertisement -

Güney Kore gümrük idaresi, 11,6 milyon dolar değerinde 53.000 çipi kapsayan bir çip kaçakçılığı operasyonunda şimdiye kadarki en büyük çip kaçakçılığı baskınını gerçekleştirdi. ABD teknolojisini kullanan stratejik çiplerin Kore üzerinden Çin’e yönlendirildiği tespit edildi. Bu kaçakçılık operasyonu o kadar büyüktü ki, arkasında tek bir kişi yerine sadece ‘Şirket A’ olarak bilinen bütün bir şirket vardı. Şirketteki tüm yöneticiler, üç yıl boyunca işlenen suç nedeniyle savcılar tarafından suçlanıyor.

Ağustos 2020’den Ağustos 2023’e kadar ‘A Şirketi’ ABD yapımı çipleri yasal olarak satın aldı ve yine yasal olarak Güney Kore’ye ithal etti. Bu çiplerin bir kısmı daha sonra 144 ayrı seferde gümrüğe beyan edilmeyerek hava yoluyla Çin’e kaçırıldı. Geçmişte birçok küçük ölçekli kaçakçı Çin’e tüketici CPU’ları ve GPU’ları sokmaya çalışmış olsa da, bu operasyon analog sinyalleri dijitale dönüştürmek için üretilen çipleri içeriyordu. Bu çipler kitle imha silahları için kullanılabileceğinden, 2020 yılından bu yana ihracat ve ithalat kısıtlamaları altında bulunuyor.

Elbette, ‘A Şirketi’ bu çipleri satın alırken bir evrak izi bırakacaktı, ancak şirket yasal bir işin kaymağını yiyerek planını gizli tutmayı başardı. ‘A Şirketi’ iletişim işlemcisinin resmi distribütörlerinden gerçekte ihtiyaç duyduğundan daha fazla çip sipariş etti. Bu çiplerin her biri Çin’e kaçırılıyor olsaydı, şüpheler çok daha erken uyanırdı

Bu kaçakçılık operasyonu hem değer hem de miktar açısından Güney Kore’de şimdiye kadar yakalanan en büyük çip kaçakçılığı. Bir önceki rekor, Hong Kong’dan Çin’e 4 milyon dolar değerinde CPU, SSD ve diğer elektronik eşyaları kaçırma girişimiydi. Kaçakçı, mallarını gümrük yetkililerine benzer şekilde yanlış beyan etmiş, gümrük yetkilileri de buna kanmayarak planı bozmuşlardı. Güney Kore’deki bu kaçakçılık operasyonunun diğerlerine kıyasla en önemli farkı, malların tamamının başarılı bir şekilde kaçırılmış olması ve suçun aylar sonra ortaya çıkarılmış olması. ‘A Şirketi’nin CEO’su ve yöneticileri muhtemelen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak olsa da, çipler muhtemelen şimdiye kadar bilinmeyen amaçlar için kullanılmaya başlandı bile.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir