Site icon TechInside
Çin'in yüksek standartlı açılımı, dünyaya ne getiriyor?

Çin’in yüksek standartlı açılımı, dünyaya ne getiriyor?

Jeopolitik çatışmalar, enerji ve gıda güvenliği krizleri ve salgının ortasında, küreselleşme artık çeşitli aksiliklere maruz kalıyor. 2022 Dünya Açıklık Raporu, küresel açıklık endeksinin düşmeye devam ettiğini gösterdi. Ancak, Çin’in yüksek standartlı dışa açılma taahhüdü bu tür ters rüzgarlara direnmeye yardımcı olmaktadır.

Çin’in yüksek standartlı açılımının en önemli yönlerinden bazıları, nihai amacı insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk oluşturmak olan fırsatları paylaşmak, birlikte gelişmek ve insanların geçim kaynaklarını iyileştirmektedir. Çin, yüksek standartlı dışa açılma politikası kapsamında, yabancı şirketlerin ülkede daha iyi bir iş ortamından yararlanabilmesi için oyun alanını eşitlemek için bir dizi önlem yayınladı.

1,4 milyarı aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, daha geniş açılım yoluyla, ultra geniş bir tüketici pazarı ve herkes için ortak kalkınmayı artırma konusundaki tutarlı kararlılığıyla diğerlerini kucakladı ve böylece küresel ekonomiye güven ve kesinlik aşıladı. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ocak ayı sonlarında Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 5,2 büyüyeceğini ve küresel ekonomideki genişlemenin beşte ikisini karşılayacağını, Amerika ve Euro bölgesinin birlikte beşte birden daha az katkıda bulunacağını tahmin ediyor.

The Economist Şubat ayı başlarında, Çin ekonomisinin 1997’deki Asya mali krizi ve 2008’deki Küresel Mali Kriz sırasında dünya ekonomilerini istikrara kavuşturması göz önüne alındığında, Çin’in COVID-19 salgınından kurtulmasının “küresel büyümeye hoş bir katkı sağlayacağını” söyledi. Jeopolitik çatışmalar, enerji ve gıda güvenliği krizleri ve salgının ortasında, küreselleşme artık çeşitli aksiliklere maruz kalıyor. Dünya Açıklık Raporu 2022, küresel açıklık endeksinin düşmeye devam ettiğini gösterdi.

Bununla birlikte, Çin’in yüksek standartlı dışa açılma taahhüdü, bu tür ters rüzgarlara direnmeye yardımcı oldu. Ocak ayında Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yıllık Toplantısı 2023’te, dünya ekonomisinin öncüsü olarak kabul edilen birçok kişi, Çin’in COVID-19 yanıtının optimizasyonu da dahil olmak üzere büyüme yanlısı önlemlerinin küresel ekonominin toparlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.

PAZARA DAHA KOLAY ERİŞİM

Yüksek standartlı dışa açılma politikası kapsamında Çin, yabancı şirketlerin ülkede daha iyi bir iş ortamından yararlanabilmesi için oyun alanını eşitlemek için bir dizi önlem yayınladı.

Geçen yıl Çin, 1.020 emtia için en çok kayrılan ülkelerden daha düşük geçici ithalat vergisi oranları uygulayan ve 62 BT ürünü için en çok kayrılan ülke tarife oranlarını daha da düşüren Yabancı Yatırım için Teşvik Edilen Sektörler Kataloğu’nu yeniledi. Düzenlemeden sonra genel tarife seviyesi yüzde 7,4’ten yüzde 7,3’e düşecek. Bu arada, 2022’nin sonunda düzenlenen Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı, “yabancı yatırımı çekmek ve kullanmak için büyük çaba gösterilmesi” gerektiğini yineledi.

 

Exit mobile version