Techinside Google News
Techinside Google News

Çin yönetimi, çip sektörüne 47 milyar dolar daha yatıracak!

Çin yönetimi, çip sektörüne 47 milyar dolar daha yatırıyor. Ülke, uluslararası teknoloji liderlerine olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
- Advertisement -

Çin, yarı iletken sektöründeki bağımsızlık hedeflerini desteklemek amacıyla 47 milyar dolar değerinde bir yatırım planı daha açıkladı. “Büyük Fon 3” (Big Fund III) adı verilen bu program, 344 milyar yuanlık devasa bütçesiyle, yonga üretim ekipmanı geliştiren ve üretim malzemeleri üreten yerel şirketlere odaklanmayı hedefliyor. Yeni fonun ilk aşamasında, ultra saf kimyasallar ve silikon plakalar (wafer) gibi temel malzemelerin yanı sıra wafer üretim ekipmanlarının geliştirilmesine toplamda 93 milyar yuan (12,7 milyar dolar) tahsis edilecek. Çin, özellikle gelişmiş yonga plakası üretim araçlarına erişiminin kısıtlanmasından sonra ASML ve Applied Materials gibi uluslararası teknoloji liderlerine olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.

Çin yönetimi, çip sektörüne 47 milyar dolar daha yatırıyor

ABD ve müttefiklerinin uyguladığı ticari yaptırımlar, Huawei’nin çip tasarım kolu HiSilicon, SMIC (Sözleşmeli Çip Üretimi) ve YMTC (3D NAND üretimi) gibi Çin’in öncü yarı iletken şirketlerinin büyümesini sekteye uğratmıştı. Ancak Çin, bu baskılara rağmen sektörde yerel ekosistemi güçlendirmek ve teknolojik bağımsızlığı artırmak için yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyor. Fonun odaklandığı şirketler arasında, ekipman geliştiren AMEC ve Naura gibi lider isimler bulunuyor. Ayrıca fon, sektöre taze bir ivme kazandırmak amacıyla yeni girişimlere de fırsat sunmayı planlıyor.

Büyük Fon’un önceki iki aşamasında 2014’ten bu yana toplamda 141 milyar dolarlık yatırım yapılmış olsa da, ABD yaptırımları ve buna bağlı ticari baskılar, 2024 ortası itibarıyla fonun yönetimindeki varlıkların 45 milyar dolara kadar düşmesine yol açtı. Yine de Çin, bu alandaki yatırımlarından vazgeçmiyor. Öyle ki, yerel şirketler 2027 yılı itibarıyla 3nm yarı iletken üretimine başlamayı hedefliyor.

Bu arada, uluslararası rakiplerle rekabet edebilmek için fonun daha fazla yatırım gereksinimi doğabileceği belirtiliyor. Örneğin, yalnızca ASML’nin 2023 Ar-Ge harcaması 4,3 milyar dolar seviyesindeydi. Çin’in yerli teknoloji geliştirme hamleleri, yarı iletken sektöründeki küresel rekabeti daha da kızıştıracak gibi görünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir