Site icon TechInside

Çin yönetimi ABD’yi Huawei sunucularına sızmakla suçluyor!  

ABD ve Çin yönetimi arasında sular bir türlü durulmuyor.  Siber güvenlik alanında sürekli karşı karşıya gelen iki ülke gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Çin yönetimi şimdi de ABD’yi Huawei Technologies sunucularına sızmakla suçladı. Çinli yetkililer ABD’nin Huawei sunucularına sızma girişimlerinin 2009 yılında başladığını iddia ediyor. Yetkililere göre bu girişim, sadece geçtiğimiz yıl bile Çinli hedeflere yönelik on binlerce siber saldırıyla sonuçlanan geniş tabanlı veri çalma çabasının bir parçası.

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı dün resmi WeChat hesabından yaptığı açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı içinde oluşturulan Özel Erişim Operasyonları biriminin 2009 yılında ilk saldırıları gerçekleştirdiğini ve daha sonra sunucuları sürekli olarak izlediğini söyledi. Bakanlık 2009’dan bu yana gerçekleşen saldırılara ilişkin detay bilgi vermedi.

ABD ve Çin arasında süren siber savaş, Edward Snowden’ın ABD’nin siber casusluğuyla ilgili çarpıcı iddialarda bulunmasından bu yana Washington ve Pekin yönetimi arasında ciddi bir gerilim noktasını oluşturuyor.  İki ülke yönetimi de birbirlerini sürekli olarak organize siber saldırı gerçekleştirmek veya saldırılara sponsorluk yapmakla suçluyor. Son dönemde ise özellikle Huawei bu iddiaların odak noktasını oluşturuyor.  Firmanın tüm yaptırımlara rağmen kendi tasarladığı gelişmiş bir çiple çalışan yeni akıllı telefonlarını tanıtmaya devam etmesi Washington’da alarma neden olmuş durumda.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çarşamba günü Pekin’de düzenlenen olağan basın brifinginde gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Çinli işletmelere uyguladığı baskılarla ulusal güvenlik kavramını “aşırı genişlettiğini” söyledi. Ning açıklamasında “ABD’ye söylemek istediğimiz şey, Çin’in bastırılması ve kontrol altına alınmasının Çin’in gelişimini durdurmayacağıdır. Bu sadece bizi kalkınmamızda daha kararlı hale getirecektir” dedi.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, geçen ay Çin’e yaptığı ziyaret sırasında Huawei’nin Mate 60 Pro’yu piyasaya sürmesine “üzüldüğünü” söylemişti. Huawei, geçtiğimiz yıl yarı iletken üretimine adım atmış ve Çin hükümetinden tahmini 30 milyar dolarlık devlet fonu almıştı. Ancak Washington merkezli Yarı İletken Endüstrisi Birliği, Huawei’nin en az iki mevcut tesisi satın aldığını ve üç yeni tesis inşa ettiğini iddia ediyor.

Exit mobile version