İnternette satışın sürekli arttığı Çin’de büyük lüks tüketim markaları, kısa süre öncesine değin zorlu bir seçim karşısındaydı. Daha çok satış yapabilmek için Çin platformlarını kullanmak durumunda kalıyorlar ama o zaman da imaj kontrolünü ve müşterilerine ilişkin deneyimlerini kaybediyorlardı.
Bu markalar, birkaç aydır, bu alanda yeni bir enstrümana sahip: WeChat. WeChat Çin’de 900 milyondan fazla kullanıcısı bulunan bir sosyal medya. WeChat, aplikasyonla bütünleşebilen küçük programlar, basit web siteleri oluşturabilme olanağı sağlıyor. Bu yolla büyük lüks markalar satışta önemli başarı kazanmaya başladılar.
3646 Avro’luk çanta bir günde tükendi
Örneğin geçen yaz Dior WeChat bünyesinde sınırlı üretimli bir çanta modelini satışa çıkardı. 28.000 yuanlık (3.646 avro) yüksek fiyata rağmen ürün bir günde tükendi. Bu alanda Dior tek marka değil. Burberry, Louis Vuitton, Givenchy, Longchamp gibi markalar da WeChat’e yöneldiler.
Başlangıçta bir tür reklamdan ibaret olan iletiler şimdi kapsam kazandı. Aplikasyon aracılığıyla örneğin bir marka çantayı internette alıp parasını ödeyip faturaların da elde edilmesi mümkün.
Çin firması Alibaba’nın dijital portföyü olan Alipay, mobil ödeme piyasasındaki payının 2009’da yüzde 80’den 2016’da yüzde 54’e düşmesine tanık oldu. Bu sektörde Alipay’ın dışındaki alanı şimdi çoğunlukla WeChat kapmış bulunuyor.