Site icon TechInside

Çin uydusu alev aldı ve ABD üzerine düştü

Yüzlerce yıldız gözlemcisi Aralık ayı sonunda güneydoğu ABD’nin üzerinde ateş topları olduğunu bildirdi. Ancak bu doğal bir olay değildi. Sadece Dünya yörüngesine dağılmış ölü uyduların bir başka örneğiydi ve bu defa bir Çin uydusu alev alarak düşüyordu.

Çin uydusu alev alarak düştü

Havai fişekler, Dünya atmosferine tekrar giren ve Louisiana, New Orleans üzerinde yanan, işlevini yitirmiş Çin uydusundan geldi. Çevrimiçi olarak paylaşılan raporlara göre, uydunun tekrar girişi Missouri, Arkansas ve Mississippi dahil olmak üzere birkaç eyaletin üzerinde gökyüzünde parlak çizgilere neden oldu. Uydu, izleyenler için bir tehdit oluşturmasa da kontrolsüz tekrar girişi, çalışmayan uzay çöplerinin daha iyi düzenlenmesi ihtiyacını vurguluyor.

Amerikan Meteor Derneği, 22 Aralık’ta saat 23:00 civarında 152 adet ateş topu gözlem raporu aldı ancak olayı “gerçek bir ateş topu değil” diyerek reddetti. Astrofizikçi Jonathan McDowell daha sonra ateş topunun kaynağının, kuzeye yönelmeden önce New Orleans’ın üzerinden tekrar geçen Çin görüntüleme uydusu SuperView 1-02 olduğunu X’te yazdı. Bu Çin uydusu alev alarak izleyicilere unutulmaz bir gösteri sundu.

SuperView 1-02, Pekin merkezli SpaceView şirketi tarafından işletildi ve Aralık 2016’da sivil uzaktan algılama için bir takımyıldıza ait iki uydudan biri olarak fırlatıldı. Space.com’a göre, iki uydu Çin’in ilk yüksek çözünürlüklü Dünya görüntüleme uydularıydı. Başlangıçta yanlış yörüngeye yerleştirildiler, dairesel bir yörünge yerine eliptik bir yörüngeye girdiler ve görevlerine başlamak için zamanla yörüngelerini kademeli olarak yükseltmek zorunda kaldılar.

SuperView 1-02 yaklaşık iki yıl önce hizmet dışı bırakıldı ve Dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapması için bırakıldı. Bazı uydu operatörleri riski en aza indirmek için uzay aracını kontrollü yeniden giriş yapma yeteneğiyle donatıyor. Ancak Çin kötü yörünge görgü kurallarıyla tanınıyor. South China Morning Post olayı önemsiz göstererek uydunun yeniden girişinin “muhteşem bir ışık gösterisi yarattığını ancak gerçek bir tehlike oluşturmadığını” bildirdi  ve “olayın kasıtlı olmadığını” ekledi. Ancak gözlemlenen Çin uydusu alev içinde kaldı.

Dünya yörüngesinde dolaşan işlevsiz uydular diğer uzay araçlarıyla çarpışma riski altındadır. Savunma Bakanlığı’nın küresel Uzay Gözetim Ağı tarafından şu anda izlenen 27.000’den fazla yörüngesel enkaz parçası bulunmaktadır ve ayrıca çok sayıda daha küçük parça da tespit edilmeden etrafta dolaşmaktadır.

Exit mobile version