Çin, yapay zeka alanında atılım gerçekleştiriyor. Bildirildiğine göre birden fazla veri merkezi ve GPU mimarisi genelinde üretken yapay zeka modeli eğitiyor. Bir endüstri analisti yakın zamanda Çin’in birden fazla veri merkezinde tek bir üretken AI (GAI) modeli geliştirdiğini açıkladı; tek bir veri merkezinde farklı GPU’lar kullanmanın karmaşıklığı ve birden fazla coğrafi konumdaki sunucuları kullanmanın karmaşıklığı düşünüldüğünde bu büyük bir başarı. Moor Insights & Strategy’de Baş Analist olan Patrick Moorhead, X’te ( eski adıyla Twitter) Çin’in bu başarıyı elde eden ilk ülke olduğunu ve bunu muhtemelen alakasız bir NDA toplantısı hakkında yaptığı bir sohbet sırasında keşfettiğini söyledi.
Çin üretken yapay zeka odaklı çalışıyor
Farklı konumlar/mimariler arasında GAI’leri eğitme tekniği, Çin’in yapay zeka hayallerini ilerletmeye devam etmesi için olmazsa olmazdır, özellikle de Amerikan yaptırımları araştırma ve geliştirmesini yönlendirmek için en son, en güçlü çipleri edinmesini engellediği için. Nvidia Çin pazarını kaybetmek istemediği için Washington’un kısıtlayıcı performans parametrelerine uyan daha az güçlü H20 AI çiplerini üretti. Ancak, bu düşük ayarlı çiplerin bile yakında yasaklanabileceğine dair söylentiler var. Bu da Çinli teknoloji şirketlerinin mevcut siyasi iklimde karşı karşıya olduğu belirsizliği vurguluyor.
Bu belirsizlik nedeniyle Çinli araştırmacılar farklı markalardan GPU’ları tek bir eğitim kümesinde birleştirmek için çalışıyorlar. Bunu yaparak kurumlar, Nvidia A100 gibi sınırlı sayıdaki onaylı üst düzey, yüksek performanslı çip stoklarını Huawei’nin Ascend 910B veya yukarıda belirtilen Nvidia H20 gibi daha az güçlü ancak kolayca bulunabilen GPU’larla birleştirebilirler. Bu teknik, Çin’deki üst düzey GPU kıtlığıyla mücadele etmelerine yardımcı olabilir. Ancak tarihsel olarak verimlilikte büyük düşüşlerle birlikte gelmiştir.
Ancak, Çin’in bu sorunu çözmenin yollarını bulduğu anlaşılıyor, özellikle birden fazla veri merkezinde tek bir GAI geliştirme haberiyle. Bu GAI hakkında henüz bir bilgimiz olmasa da, Çinli araştırmacıların Çin’in AI hırslarını ileriye taşımaya devam edebilmek için ne kadar ileri gidebileceklerini gösteriyor. Huawei’nin dediği gibi, Çin Amerikan yaptırımlarına rağmen AI gelişimini ilerletmenin yollarını bulacaktır.