Site icon TechInside
Çin, son üç yılda bilim teknolojisi 1.sıraya yerleşti.

Çin, son üç yılda bilim teknolojisi 1.sıraya yerleşti.

Çin COVID-19 salgınından etkilenen ve ekonomik toparlanmasını sağlayan ülkelerden biri olarak, ülkenin bilim ve teknoloji inovasyonu son üç yıldan fazla bir süredir hızlanmıştır.

Çin’in uzay istasyonu programı, ülkenin bilim-teknoloji olarak, amiral gemisi programı, Long March-5B taşıyıcı roketinin 2020’de ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. 2021’de Tianhe çekirdek modülünün fırlatılması planladığı tarihte gerçekleşti ve görevleri son üç yılda tamamlanmıştır.  29 Kasım 2022’de Shenzhou, 15 insanlı uzay aracı başarıyla fırlatıldı ve uzay istasyonuna kenetlendi, bu da kilit teknolojilerin doğrulanması ve uzay istasyonunun inşası için planlanan 12 görevin tamamının tamamlandığını göstermektedir.

China Aerospace Science and Technology Corporation’a bağlı Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi başkanı Wang Xiaojun, COVID-19 salgınının Çin’in uzay endüstrisine zorluklar getirdiğini ve araştırma ve test faaliyetleri için insan kaynaklarını garanti etmeyi zorlaştırdığını belirtmiştir. Salgının iletişim ve koordinasyonun yanı sıra tedarik zincirlerini ve uluslararası iş birliğini de etkilediğini sözlerinde belirtti. Ancak uzay endüstrisi, personeli korumak için tam aşılama kapsamı ve daha esnek bir çalışma şeklinin benimsenmesi gibi ülkenin etkili önleme ve kontrol önlemlerinin rehberliğinde bilime dayalı kontrol politikalarını benimseyerek bu tür zorluklarla başa çıkmayı başarmıştır.

CASC tarafından yayınlanan yıllık raporlara göre Çin, 2020, 2021 ve 2022’de sırasıyla 39, 55 ve 64 uzaya fırlatma gerçekleştirdi. 2019’da Çin, 34 uzay fırlatmasını yönetti.

Uzay endüstrisi, Çin’in pandeminin etkisine rağmen bilim-teknoloji inovasyonunu  geliştirmeyi başardı.

Çin’in en çok atıf yapılan makaleleri 2022’de yaklaşık 50.000’e ulaşarak küresel toplamın yüzde 27,3’ünü oluşturdu ve dünyada ikinci sırada yer almayı başardı. Çin, yüksek oranda alıntı yapılan bilimsel makalelerin 22 disiplini arasında, tarım bilimi, malzeme bilimi, kimya, bilgisayar bilimi ve mühendislik teknolojisi olmak üzere beş disiplinde birinci sırada yer alırken, Çin’in ulusal yüksek teknoloji bölgeleri de son yıllarda güçlü bir toparlanmaya tanık olduğu ve bu da inovasyonun ekonomiye yaptığı katkının altını çizmektedir.

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na göre, 2022’nin ilk dokuz ayında 173 yüksek teknoloji bölgesi, toplam 23 trilyon yuan sanayi üretimi, 36,1 trilyon yuan işletme geliri ve bir ihracat elde etti.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yayınlanan yenilik kapasitesi ve çıktıya dayalı olarak dünya ekonomilerinin yıllık sıralaması olan Küresel Yenilik Endeksi’nde  Çin’in sıralamasındaki artış, son üç yılda bilim-teknoloji inovasyonunda kaydedilen ilerlemeyi yansıtıyor.

İnovasyon girdi alt göstergeleri açısından Çin anakarası, iç pazar ölçeği ve örgün eğitim sunan firma sayısı açısından ilk sırada yerini alırken, rapora göre, inovasyon çıktısı alt göstergeleri açısından Çin anakarası, menşeine göre patentler, menşeine göre faydalı modeller, işgücü verimliliğindeki artış, menşee göre ticari markalar ve yaratıcı ürün ihracatında birinci sırada yerini aldı.

Exit mobile version