Site icon TechInside

Çin şehirleri batma riskiyle karşı karşıya!

Çin şehirleri batma

Yeni uydu verileri, Çin’in kentsel nüfusunun üçte birinin şehrin batma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Yeni araştırmalara göre şehirlerde toprak çökmesi bir tehlike olarak göz ardı ediliyor. Bilim insanları, Çin genelindeki arazi hareketlerini doğru ve tutarlı bir şekilde haritalandıran uydu verilerini kullandı.

Çin şehirleri batma riski altında

East Anglia Üniversitesi (UEA) ve Virginia Tech’ten bilim adamlarına göre, toprak çökmesi şehirlerde bir tehlike olarak göz ardı ediliyor. Science dergisinde yazan , UEA’daki Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi’nden Prof Robert Nicholls ve Virginia Tech ile Birleşmiş Milletler Su, Çevre ve Sağlık Üniversitesi’nden (Ontario) Prof Manoochehr Shirzaei, uydu verilerini analiz eden yeni bir araştırma makalesinin önemini vurguluyorlar Bu, Çin genelindeki kara hareketini doğru ve tutarlı bir şekilde haritalandırıyor. Gelecekteki çöküntüleri tahmin etmek, insan faaliyetleri ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere tüm etkenleri ve bunların zamanla nasıl değişebileceğini dikkate alan modeller gerektiriyor.

Aynı sayıda yayınlanan araştırma makalesi, toplam nüfusu yaklaşık 700 milyon olan 82 şehri ele alıyor. Sonuçlar, analiz edilen kentsel alanların yüzde 45’inin batmakta olduğunu, yüzde 16’sının ise yılda 10 mm veya daha fazla oranda düştüğünü gösteriyor. Ülke çapında kabaca 270 milyon kent sakininin etkileneceği tahmin ediliyor ve yaklaşık 70 milyon kişi yılda 10 mm veya daha fazla hızla çöküyor. Sıcak noktalar arasında Pekin ve Tianjin bulunmakta.

Tianjin gibi kıyı şehirleri, karaların batması iklim değişikliğini ve deniz seviyesinin yükselmesini güçlendirdiği için özellikle etkileniyor. Deniz savunma sistemlerinin batması, Katrina Kasırgası’nın su baskını nedeniyle 2005’te New Orleans’a bu kadar yıkım ve ölüm getirmesinin nedenlerinden biri.

Çin’in en büyük şehri Şangay, geçtiğimiz yüzyılda 3 milyona kadar çöktü ve bugün de azalmaya devam ediyor. Çökmeler deniz seviyesinin yükselmesiyle birleştiğinde, Çin’de deniz seviyesinin altındaki kentsel alanın büyüklüğü 2120 yılına kadar üç katına çıkabilir ve bu durum 55 ila 128 milyon sakini etkileyebilir. Bu, güçlü bir toplumsal tepki olmadan felaket olabilir. Çalışmada yer almayan ancak araştırmayı yürüten Prof Nicholls, “Çökme, binaların ve kritik altyapının yapısal bütünlüğünü tehlikeye atıyor ve iklim değişikliğinin, özellikle de deniz seviyesinin yükselmesini güçlendirdiği kıyı kentlerinde su baskını açısından etkilerini daha da kötüleştiriyor” dedi. Araştırma deniz seviyesinin yükselmesine, kıyı erozyonuna ve su baskınlarına ve toplulukların bu değişikliklere nasıl uyum sağlayabileceğine odaklanıyor.

Exit mobile version