Techinside Google News
Techinside Google News

Çin ordusu bağlantılı 5 VPN, App Store’dan kaldırıldı!

ABD merkezli bir araştırma, App Store ve Google Play’de bulunan en az beş VPN uygulamasının Çin ordusuyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Bu uygulamalardan üçü, bir milyondan fazla indirilmiş durumda.
- Advertisement -

VPN (Sanal Özel Ağ) uygulamaları, kullanıcıların internet üzerinde gizliliğini korumasına yardımcı olmak için tasarlanıyor.

Kamuya açık Wi-Fi ağlarında güvenliği artıran bu uygulamalar, internet servis sağlayıcılarının (ISS) ve mobil operatörlerin kullanıcı verilerini takip etmesini engelleyebiliyor. Ayrıca, bazı coğrafi kısıtlamaları aşmak veya hükümetler tarafından yasaklanan içeriklere erişmek için de kullanılabiliyor.

Ancak, özel ağ hizmetlerinin güvenliği, onları geliştiren şirketlere bağlı. Güvenilir olmayan bir uygulama, kullanıcı verilerini korumak yerine, kötü niyetli kişilere veya devletlere açığa çıkarabilir.

Çin bağlantılı VPN’ler hangileri?

Tech Transparency Project ve Financial Times tarafından yapılan bir araştırma, en az beş sanal özel ağ uygulamasının Çin ordusuyla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu uygulamaların, 2020 yılında ABD tarafından yaptırımlara tabi tutulan ve Çin ordusuyla bağlantısı olduğu iddia edilen Qihoo 360 adlı şirkete ait olduğu tespit edildi.

Qihoo 360’ın yan kuruluşlarından biri olan Guangzhou Lianchuang, dünya çapında 220’den fazla ülkede hizmet sunduğunu ve günlük 10 milyon aktif kullanıcısı bulunduğunu belirtiyor. Şirket, ayrıca “platform verilerini izleme ve analiz etme” konusunda çalışacak, Amerikan kültürüne aşina bir personel arayışı içinde olduğunu duyurdu.

Ücretsiz VPN hizmetleri

İnceleme sonucunda bağlantılı olduğu tespit edilen özel ağ uygulamaları şunlar:

  • Turbo VPN
  • VPN Proxy Master
  • Thunder VPN
  • Snap VPN
  • Signal Secure VPN (Signal mesajlaşma uygulaması ile ilişkili değil)

Financial Times, Apple’a durumu bildirdikten sonra Thunder VPN ve Snap VPN App Store’dan kaldırıldı. Ancak diğer üç uygulamanın akıbeti belirsizliğini koruyor.

Bu durum, kullanıcıların ücretsiz sanal özel ağ uygulamalarını indirirken dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle, bilinmeyen geliştiriciler tarafından sunulan uygulamaların gizlilik politikaları ve sahiplik yapıları iyice araştırılmadan kullanılmaması öneriliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:13:34

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir