Site icon TechInside

Çin kamikaze drone kopyaladı

kamikaze drone

Çin kamikaze drone kopyalayarak İran ile ilişkilerinin gerilmesine neden oldu. Savaş teknolojilerinde iki ülke karşı karşıya geldi.

Ukraynalı yayıncı Defence Express’in bir raporuna göre Çin, görünüşe göre İran’ın oldukça saygın HESA ‘Şahed 136’ insansız hava aracının kendi versiyonunu geliştirdi. “Sunflower 200” adı verilen bu yeni drone’un olağanüstü kaliteye sahip olduğu ve orijinal İran drone’una çarpıcı bir benzerlik taşıdığı söyleniyor. Bu gelişme, Çin’in ‘Army-2023’ fuarında tanıtılmasının ardından gün yüzüne çıktı ve bu tür gelişmiş drone teknolojisinin yaygınlaşmasına ilişkin endişelere yol açtı.

Rus askeri hizmetinde ‘Geran-2’ olarak da bilinen HESA ‘Shahed 136’, İran’ın Shahed Havacılık Endüstrileri tarafından üretilen otonom bir itici pervaneli drone. Başlıca işlevi, yerdeki hedefleri önemli bir mesafeden hedef alabilen, başıboş bir mühimmat olarak çalışmak. Onu farklı kılan şey, beş veya daha fazla gruplar halinde başlatılan kümeler halinde konuşlandırılması, hava savunmasını stratejik olarak alt etmesi ve saldırı sırasında kaynaklarını başka yöne yönlendirmesi. Drone, Aralık 2021’de halka görücüye çıktı ve gelişmiş uçuş stabilitesi için tasarlanan kendine özgü delta kanat şekliyle dikkat çekti. Ayrıca kanat uçlarına yerleştirilen dengeleyici dümenler çalışma sırasında kontrolün iyileştirilmesine katkıda bulunuyor.

Hafif ve uzun menzilli

En çarpıcı özelliklerinden biri, dronun burun kısmında yer alan ve tahmini 30-50 kilogram ağırlığındaki güçlü savaş başlığı. Yaklaşık 200 kg ağırlığa ve 2,5 metre kanat açıklığına sahip olan ‘Şahed 136’, 185 km/s’i aşan hızlara ulaşabiliyor. Ayrıca 2.500 kilometre kadar etkileyici bir menzile sahip.

Bu insansız hava aracının Çin versiyonunun yaklaşık 175 kilogram ağırlığında olduğu ancak benzer bir yük kapasitesi, boyutlar ve operasyonel menzile sahip olduğu bildiriliyor. Yeni geliştirilen drone aynı zamanda 160 litre beyan edilen yakıt kapasitesine de sahip; bu da muhtemelen selefi ‘Shahed 136’ ile benzerlik gösteriyor.

Bu drone’un taşınabilirliği, hem fırlatma çerçevesi hem de drone düzeneğinin çeşitli askeri veya ticari araçlara kolayca monte edilebilmesi açısından önemli bir özellik. Roket yardımı (RATO) ile hafif yukarı doğru bir açıyla fırlatılan dronun itici gücü, daha sonra gezinme sırasında İran yapımı Mado MD-550 dört silindirli pistonlu motor tarafından devralınıyor. Çin versiyonunun da benzer bir fırlatma prosedürünü kullandığı makul olarak varsayılabilir. Çin kamikaze drone konusunda İral ile karşı karşıya geldi.

Exit mobile version