Site icon TechInside

Çin, Intel ve AMD çiplerinin bilgisayarlarda kullanılmasını kısıtlıyor!

ABD ve Çin yönetimi arasında özellikle teknoloji ve yarı-iletken sektörü üzerinden uzun bir süredir yaşanan gerilimde bir adım da Çin’den geldi. Çin yönetimi Intel ve AMD şirketlerinin ABD menşeli mikroişlemcilerini devlete ait kişisel bilgisayar ve sunuculardan aşamalı olarak çıkarmak üzere bir kılavuz hazırladı.

Devlet kurumlarına gönderilen satın alma kılavuzunun ayrıca Microsoft’un Windows işletim sistemi ve yabancı veritabanı yazılımlarıyla da ilgili maddeler içerdiği ve yerli seçeneklerin desteklenmesi için teşvik niteliği taşıdığı söyleniyor. Çin’de ilçe düzeyinin üzerindeki tüm devlet kurumlarına, alım yaparken ihale ve şartnamelere “güvenli ve güvenilir” işlemciler ve işletim sistemleri gerektiren kriterleri dahil etmeleri söylendi.

Çin Sanayi Bakanlığı Aralık ayı sonunda, yayın tarihinden itibaren üç yıl boyunca “güvenli ve güvenilir” olarak kabul edilen ve tamamı Çinli şirketlere ait üç ayrı CPU, işletim sistemi ve merkezi veri tabanı listesi içeren bir açıklama yayınlamıştı. Şimdi bu adım hızlandırılmış oluyor. Geçiş sürecinin ne kadar süreceği ve kapsamının ilçe düzeyindeki resmi kurumları da dahil edecek şekilde genişletilip genişletilmeyeceği ise bilinmiyor.

ABD, Biden yönetiminin 2022 CHIPS ve Bilim Yasası ile yerli yarı iletken üretimini artırmayı ve Çin ve Tayvan’a olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. ABD yarı iletken sektörünü desteklemek üzere tasarlanan bu yasa, gelişmiş çiplerin üretimine yönelik sübvansiyonlarla birlikte yerli üretim için mali yardım içeriyor. Ayrıca Eylül ayında getirilen ek düzenlemeler ile çip üreticisi şirketlerin Çin’de belirli iş genişlemeleri, ortaklıklar ve araştırmalar yapmasını yasaklayacak nihai kurallar yayınlanmıştı.

Analistler, ABD ve Çin yönetimi arasında süren ekonomi ve teknoloji savaşının farklı boyutlarda devam edeceği öngörüsündeler. Özellikle ABD yönetimi tarafından atılan adımlar, ilişkilerin sürekli gergin bir seviyede olmasına yol açıyor. Örneğin ABD hükümeti, Çin’de ve “diğer endişe verici ülkelerde” üretilen akıllı araba teknolojisinin ulusal güvenliğe yönelik oluşturduğu potansiyel risklere ilişkin bir soruşturma başlatmıştı. FBI da sürekli olarak Çin’in kritik ABD altyapısını hedef alan önceden yerleştirilmiş kötü amaçlı yazılım saldırıları konusunda uyarılar yayınlıyor.

Buna karşın Çin yönetimi ise örneğin devlet memurlarının iPhone kullanımını yasaklama kararı alarak ulusal siber güvenlik konusunda karşı hamleler yapmaktan çekinmiyor.  

Exit mobile version