Çin, ABD ve Avrupa ile teknoloji noktasında da tıpkı uluslararası siyasetteki gibi kıran kıran bir mücadele veriyor ve sonunda; Çin, yarı iletken, telekomünikasyon ve elektrikli araç endüstrilerinin parçaları için çok önemli olan iki metalin ihracatına kısıtlamalar getirdi.
Amaç Çin’in ulusal güvenliğini korumak
Çin Ticaret Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, galyum ve germanyumun kimyasal bileşikleriyle birlikte 1 Ağustos’tan itibaren Çin ulusal güvenliğini korumayı amaçlayan ihracat kontrollerine tabi tutulacağını söyledi. İki metal için ihracatçıların, ülke dışına göndermek veya göndermeye devam etmek istiyorlarsa ticaret bakanlığından lisans başvurusunda bulunmaları gerekecek ve denizaşırı alıcıların ve başvurularının ayrıntılarını bildirmeleri gerekecek, dedi.
Çin’in hareketi, Asya ulusunun kuantum hesaplamadan yapay zeka ve çip üretimine kadar her şeyde teknolojik hakimiyet için savaşmasıyla geliyor. ABD, Çin’in üstünlüğü kazanmasını önlemek için giderek daha agresif önlemler aldı ve Avrupa ve Asya’daki müttefikleri de aynısını bir miktar başarı ile yapmaya çağırdı. İhracat sınırları, dünyanın dört bir yanındaki ulusların tedarik zincirlerini denizaşırı ekipmanlara bağımlılıktan kurtarmak için çalıştıkları bir zamanda da geliyor.
Hareket, ABD ve müttefiklerinin son haftalarda Çin’e karşı söylemleri hızlandırmasının ardından geldi.
Konuya aşina olan insanlar geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin yapay zeka programlarını yürütmek için kullanılan bazı çiplerin satışını engellemeyi planladığını söyledi. Hollanda hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, en gelişmiş yarı iletkenleri yapmak için gereken makinelerde neredeyse tekel sahibi olan bir şirket olan ASML Holding NV’nin bazı makinelerini Çin’e satmasını engelleyecek önlemleri duyurdu.
Kritik sektörlerdeki ABD ürünleri yasaklandı
Çin hükümeti bu yılın başlarında, bir siber güvenlik incelemesinde “nispeten ciddi” riskler bulduğunu söyledikten sonra ABD’li çip üreticisi Micron Technology’nin bazı kritik sektörlerindeki ürünlerini yasakladı.
Çin, bir dizi bileşik yarı iletken türü üretiminde rol oynayan dünyanın önde gelen galyum ve germanyum üreticisi. Bileşik yarı iletkenler, iletim hızını ve verimliliğini artırmak için birden fazla elemanı birleştiriyor.
Metaller özellikle nadir veya bulunması zor değil, fakat Çin onları ucuz tuttu ve çıkarılması nispeten yüksek maliyetli oluyor. Her iki metal de alüminyum üretiminin temeli olan kömür ve boksit gibi diğer emtiaların işlenmesinden elde edilen yan ürünler. Elektrikli araç üretimi, savunma endüstrisi ve vitrinler temel kullanım alanlarını oluşturuyor.