Techinside Google News
Techinside Google News

Çin, elektrikli araçlarına uygulanan politikadan rahatsız!

Çin, AB'nin Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik gümrük vergilerini artırma kararına sert bir yanıt vererek, bu hamleyi "son derece adaletsiz" olarak nitelendirdi.
- Advertisement -

Çin hükümetinin sözcüsü Xinhua ve Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi, önerilen tarife artışlarını “tipik çifte standart” olarak nitelendirdi ve AB’nin kendi EV ve pil endüstrileri için önemli sübvansiyonlar sağladığına dikkat çekti.

Çin’den gelen itirazlara rağmen henüz kesin bir misilleme önlemi açıklanmadı. Bununla birlikte, ticareti teşvik kurumunun bir sözcüsünün, Çin sanayi ve işletmelerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) düzenlemeleri uygulanana kadar yasal haklarını savunacaklarını söylediği bildirildi.

Sözcü, “DTÖ ticaret çözüm kurallarının kötüye kullanılmasının piyasa ilkelerini baltaladığını ve küresel tedarik zinciri istikrarını ve güvenliğini bozduğunu” söyledi.

Sözcüye göre, Avrupa EV endüstrisinin soruşturma talep etmemesine rağmen tarifeler uygulamaya konulacaktı.

AB, Çin yapımı EV‘lerin Çin hükümetinin “haksız sübvansiyonundan” yararlandığını söyleyerek bu hafta başında tarifeleri açıkladı.

Bir dizi tarifenin uygulamaya konması planlanıyor. BYD’nin tarifesi yüzde 17,4, Geely’nin tarifesi yüzde 20 ve SAIC’in tarifesi yüzde 38,1 olacak. Uygulanan tarifeler, soruşturma sırasında şirketlerin ne kadar işbirliği yaptığına bağlı olarak değişiyor. Kooperatif olmayan firmalar için azami oran yüzde 48,1 olarak belirlendi; acı verici ancak ABD’nin talep ettiği yüzde 100 gümrük vergisi kadar şiddetli değil.

Yakın tarihli bir raporda, yüzde 30’a kadar yüksek tarifelerin, kar potansiyeli nedeniyle Çin’in bloğa yapılan elektrikli araç ithalatını önemli ölçüde etkileme ihtimalinin düşük olduğu konusunda uyarıda bulunuldu.

Pekin henüz herhangi bir karşı önlem açıklamamış olsa da AB ihracatçıları bu önlemlerin ne şekilde alınabileceği konusunda endişeli. Çin, konyak ihracatçıları BNIC ve FEVS’nin iddiaların masumiyetini gösterme çabalarına rağmen Ocak 2024’te AB’den ithal edilen brendi için anti-damping soruşturması başlattı.

BNIC’e göre: “Çinli yetkililerin Cognac’ı hedef alarak Fransız hükümetine mesaj göndermeyi amaçladıkları açıktır.”

Kısasa kısas önlemlerinden potansiyel olarak etkilenen diğer AB ihracatları arasında domuz eti ve süt ürünleri yer alıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:25:47

Girişimler globale nasıl açılacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir