2024’ün ilk yarısında Çin, yarı iletken üretim ekipmanlarına 25 milyar dolarlık rekor bir yatırım yaptı ve bu miktar Güney Kore, Tayvan ve ABD’nin toplamından daha fazla. Çin’in bu agresif harcama stratejisi, ülkenin yarı iletken üretimini yerelleştirme ve Batı’nın olası ticaret kısıtlamalarına karşı bağımsızlığını artırma çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.
Çin, çip yatırımlarıyla gündem oldu
Çin’in bu devasa yatırımları, yarı iletken endüstrisinin gelecekteki talep beklentilerini ve sektörün genel sağlığını gösteriyor. Yıl sonuna kadar toplamda 50 milyar dolara ulaşması beklenen bu harcamalar, Çin’in küresel yarı iletken pazarındaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Bu artış, Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) ve Hua Hong gibi büyük üreticilerin yanı sıra daha küçük ve orta ölçekli yonga üreticilerinin de katkılarını içeriyor. Ancak, Çin’in gelişmiş litografi makinelerine erişim konusundaki kısıtlamaları bu yeni fabrikaların tam potansiyeline ulaşmasını engelleyebilir.
Çip üretiminde cam devrimi yaşanabilir!
Bu arada, Güney Kore, Tayvan ve Kuzey Amerika gibi bölgeler aynı dönemde yatırım düzeylerini düşürdü. Applied Materials, Lam Research, KLA, Tokyo Electron ve ASML gibi büyük teknoloji şirketleri, Çinli müşterilerden elde ettikleri gelirlerde önemli artışlar bildirdi. Çin’in agresif satın alımları, yarı iletken endüstrisinin sermaye yoğunluğunu son dört yıldır üst üste yüzde 15’in üzerine çıkardı.
İlerleyen yıllarda Çin’in yarı iletken yatırımlarında bir normalleşme beklenirken, özellikle Güneydoğu Asya, Amerika, Avrupa ve Japonya’da çip üretim kapasitelerini güçlendirme çabalarının hız kazanacağı öngörülüyor. Bu bölgelerde yarı iletken ekipmanlarına yönelik küresel harcamaların artması bekleniyor.