Çin, uzay araştırmalarındaki iddialı hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor. 2030’larda Ay’da bir uluslararası araştırma üssü kurmayı planlayan Çin, bu hedefe yönelik önemli bir adım atıyor. Yerel Ay kaynaklarını kullanarak inşaat yapma fikrini test etmek için Çinli araştırmacılar, Ay toprağından üretilen tuğlaların uzayın zorlu koşullarına nasıl dayanacağını inceleyecekler.
Çin, Ay toprağından üretilen tuğlaları resmen test ediyor
Bu amaçla, farklı karışımlarla üretilmiş tuğla örnekleri, Çin’in Tiangong uzay istasyonuna gönderilecek ve burada üç yıl boyunca morötesi ışınlar, kozmik radyasyon ve aşırı sıcaklık değişimleri gibi etkenlere maruz bırakılacak. Bu deney, Ay’da yapı inşa etmek için en uygun malzeme ve üretim yöntemlerini belirlemede kritik öneme sahip olacak.
Ay kaynaklarını kullanma yaklaşımı, hem maliyetleri düşürme hem de Ay’daki keşif faaliyetlerini kolaylaştırma potansiyeline sahip. Çin medyasına göre tuğla üretimi, simüle edilmiş Ay toprağının 1000 dereceyi aşan sıcaklıklarda elektromanyetik indüksiyonla ısıtılmasını içeriyor.
Bu yöntemle sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede 18 santimetre uzunluğunda tuğlalar üretilebiliyor. Bu deney, Çin’in 2028 civarında Ay’ın güney kutbuna bir iniş aracı ve keşif robotu göndermeyi planladığı Chang’e 8 göreviyle de doğrudan bağlantılı. Bu görevde, 3D baskı teknolojisiyle Ay toprağından tuğla üretme yöntemi de test edilecek.
Elde edilen bilgiler, 2035 yılına kadar tamamlanması ve 2036 yılında tamamen faaliyete geçmesi planlanan Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) için büyük önem taşıyor. Bu istasyonun, Ay yüzeyinde veya yörüngesinde çok disiplinli bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapması hedefleniyor.