Techinside Google News
Techinside Google News

Çin, 3. nesil nükleer reaktörünü şebekeye bağladı!

Çin, 3. nesil nükleer reaktörünü resmen şebekeye bağladı. Reaktör, 168 saatlik başarılı bir operasyon sürecinin ardından hizmete girdi.
- Advertisement -

Çin, enerji dönüşümündeki kararlılığını bir kez daha kanıtlayarak ilk yerli 3. nesil nükleer reaktörünü şebekeye bağladı. Zhangzhou Nükleer Enerji Santrali’nde devreye alınan Hualong One reaktörü, 168 saatlik başarılı bir operasyon sürecinin ardından hizmete girdi. Fujian eyaletinde bulunan bu tesis, tamamen Çin’in kendi teknolojisiyle geliştirildiği için büyük bir başarı olarak kabul ediliyor. Tam kapasiteyle çalışmaya başladığında bu reaktör, 6 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretim kapasitesine sahip.

Çin, 3. nesil nükleer reaktörünü resmen şebekeye bağladı

Günümüzde dünya genelindeki nükleer santrallerin çoğunluğu 2. nesil reaktörlerden oluşsa da, 3. nesil reaktörler daha güvenli, daha çevreci ve daha verimli olmalarıyla öne çıkıyor. Bu bağlamda Çin, bu alandaki yatırımlarıyla dünya liderliğini hedefliyor. Çin Ulusal Nükleer Kurumu’nun açıklamasına göre, halihazırda 33 Hualong One ünitesi ya faaliyette ya da inşaat aşamasında. Bu sayı, Çin’in 3. nesil nükleer teknoloji alanında dünya genelinde en fazla üniteye sahip ülke olmasını sağlıyor. Projenin, Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefinde de kritik bir rol oynadığı belirtiliyor. Nükleer enerji yatırımlarıyla birlikte ülke, güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi temiz enerji kaynaklarına olan ilgisini de artırarak kömür bazlı enerji bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.

Hualong One reaktörleri, çevresel etkiler bakımından da büyük bir değişim vadediyor. Her bir reaktör, yıllık 8,16 milyon ton karbondioksit salınımını ve 3,12 milyon ton kömür tüketimini önleyerek Çin’in çevreci hedeflerine katkıda bulunuyor. Zhangzhou Nükleer Enerji Santrali’nde inşa edilmekte olan altı reaktörden ilki devreye alınmış durumda, ikinci reaktörün ise 2025 yılı itibarıyla faaliyete geçmesi bekleniyor. Toplamda 14 milyar dolarlık devasa bir yatırımı kapsayan bu tesis, tam kapasiteyle çalıştığında dünyanın en büyük Hualong One enerji merkezi olma yolunda ilerliyor.

Küresel ölçekte, nükleer enerji üretimi yeniden bir yükseliş trendine girdi. Dünya Nükleer Birliği’ne göre, elektrik üretiminin yaklaşık %9’u nükleer enerji santrallerinden sağlanıyor. Bu alanda ABD lider konumunu korurken, 2023 itibarıyla yıllık 779.000 gigavat saatlik üretim gerçekleştirdiği kaydedildi. Çin ise bu dönemde 406.484 gigavat saatlik üretimiyle ikinci sırada bulunuyor. Ancak, ABD’deki reaktörlerin çoğu eski teknolojiye dayanıyor ve 1970-1990 yıllarında inşa edilen 2. nesil reaktörlerden oluşuyor. Çin, daha modern ve ileri teknolojilere yaptığı yatırımlarla bu alanda hızla liderlik yarışına katılıyor ve önümüzdeki yıllarda nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefi doğrultusunda büyük adımlar atıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir