Çin’in siber alan düzenleyicisi, iddia edilen yanlış bilgi, yasa dışı kar etme ve devlet görevlilerini taklit etme gibi “belirgin sorunlar” üzerine yapılan iki aylık bir soruşturmanın ardından 1.4 milyon sosyal medya gönderisinin silindiğini bildirdi.
Çin Siber Alan İdaresi cuma günü yaptığı bir açıklamada, 10 Mart ile 22 Mayıs arasında geniş kapsamlı bir “düzeltme” kampanyasının bir parçası olarak 67.000 sosyal medya hesabının kapatıldığını ve yüz binlerce gönderinin silindiğini belirtti.
2021 yılından bu yana, Çin yetkilileri tarafından milyarlarca sosyal medya hesabı hedef alınıyor ve bu şekilde siber alanın “temizlenmesi” ve otoritelerin kontrolünün kolaylaştırılması hedefleniyor.
Çin sosyal medya uygulamalarındaki hesapları hedef aldı
En son yapılan baskınlar, WeChat, Douyin ve Weibo gibi popüler hesapları Çin hedef aldı. Bu hesaplar genel olarak “kendi medyası” olarak adlandırılan bir kategoriye giriyor. Bu terim, haber ve bilgi yayınlayan, ancak hükümet tarafından yönetilmeyen veya devlet onayı almayan hesapları kapsıyor.
Pekin, vatandaşları sık sık tutukluyor ve hesapları sansürlemeleriyle birlikte, Komünist Parti, hükümet veya askeriye hakkında hassas veya eleştirel olarak kabul edilen gerçek bilgileri yayınladıkları veya paylaştıkları durumlarda, özellikle bu tür bilgilerin viral hale geldiği durumlarda önlem alıyor.
Sürekli olarak kapatılan 67.000 hesaptan, neredeyse 8.000’i Çin Siber Alan İdaresi “sahte haberler, dedikodular ve zararlı bilgiler yaymak” gerekçesiyle kapatıldı.
Yaklaşık 930.000 hesap ise daha az ağır cezalara maruz kaldı. Bu cezalar, tüm takipçilerden silinmeye, kazanç elde etme ayrıcalıklarının askıya alınmasına veya iptal edilmesine kadar değişti.
Ayrı bir kampanya kapsamında, düzenleyici son zamanlarda yapay zeka teknolojilerinin yardımıyla yayılan çevrimiçi sahte haberlerin önüne geçmek amacıyla, yaklaşık 100.000 hesabın haber sunucularını ve medya kuruluşlarını yanılttığı iddiasıyla kapatıldı.
Cuma günü yapılan açıklamada, en son kampanyasının “Çin Kızıl Ordu Komutanlığı”, “Çin Anti-Terör Gücü” ve “Stratejik Füze Gücü” gibi isimlere sahip yaklaşık 13.000 sahte askeri hesabı hedef aldığını belirtti.
Başka bir 25.000 hesap ise hastalık ve önleme kontrol merkezleri ile devlet destekli araştırma enstitülerini taklit etmek amacıyla hedef alındı.
Yaklaşık 187.000 hesap, haber medyası işletmelerini taklit ettiği için cezalandırılırken, 430.000’den fazla hesap iddia edilen mesleki niteliklere sahip olmadan profesyonel tavsiye veya eğitim hizmetleri sundu.
Yaklaşık 45.000 hesap ise “sıcak konuları abartma, popülerlik peşinde koşma ve yasa dışı şekilde para kazanma” nedeniyle kapatıldı.
Düzenleyici, “kamu güvenliği, pazar denetimi ve diğer departmanlarla aktif olarak koordinasyon sağladığını, yasa dışı ‘kendi medyası’ konusunda ağır bir darbe vurduğunu ve düzeltme çalışmaları yaptığını” belirtti.
Ayrıca, “aynı zamanda, çoğu internet kullanıcısını yasa dışı ‘kendi medyası’nı aktif olarak izlemeye ve raporlamaya, ipuçları sağlamaya ve temiz bir siber alanı birlikte korumaya çağırıyoruz” ifadesini ekledi.