Eski CIA yazılım mühendisi, WikiLeaks’e sır verdiği gerekçesiyle 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcıların ajansın en büyük veri ihlalinden sorumlu olduğunu söylediği Joshua Schulte, aynı zamanda çocuk istismarı görüntüleri bulundurmaktan da suçluydu.
CIA tarihindeki en büyük gizli bilgi hırsızlığını yapmaktan ve çocuk istismarı görüntülerine ilişkin suçlamalardan suçlu bulunan eski bir Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) yazılım mühendisi 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Federal savcılar yaptıkları açıklamada, ABD bölge yargıcı Jesse Furman’a verilen 40 yıl hapis cezasının “casusluk, bilgisayar korsanlığı, mahkemeye saygısızlık, FBI’a yalan beyanda bulunmak ve çocuk pornografisi” suçlarından olduğunu söyledi. Hakim, savcıların istediği gibi ömür boyu hapis cezası vermedi.
CIA yazılım mühendisi için karar çıktı
Joshua Schulte, Vault 7 sızıntısı olarak adlandırılan olayda gizli materyalleri ihbar ajansı WikiLeaks’e verdikten sonra Temmuz 2022’de dört casusluk ve bilgisayar korsanlığı ve bir kez de FBI ajanlarına yalan söylemekten suçlu bulundu. Geçtiğimiz Ağustos ayında bir yargıç çoğunlukla mahkumiyeti onadı.
WikiLeaks, Mart 2017’de CIA’in yabancı hükümetleri, aşırılık yanlısı olduğu iddia edilenleri ve diğerlerini elektronik ve bilgisayar ağlarını tehlikeye atarak nasıl gözetlediğiyle ilgili materyalleri yayınlamaya başladı. Savcılar, Schulte’nin eylemlerini “CIA tarihindeki en büyük veri ihlali ve çalınan bilgilerin WikiLeaks’e iletilmesi, ABD tarihindeki en büyük gizli bilgilerin yetkisiz ifşalarından biri” olarak nitelendirdi. Savcılar ayrıca Schulte’nin çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin binlerce görüntü ve video aldığını ve CIA sızıntı soruşturması sırasında materyali Schulte’nin New York’taki dairesinde, üç katmanlı şifre koruması altında şifrelenmiş bir kapta bulduklarını söyledi.
ABD istihbarat teşkilatları, 2017 yılında WikiLeaks’in telefonlara, iletişim uygulamalarına ve diğer elektronik cihazlara sızmak için kullandığı araçların ayrıntılarını içeren CIA’den şimdiye kadarki en büyük gizli belge sızıntısı olarak tanımladığı şeyi yayınlamasının ardından büyük bir utançla karşılaştı. Sızan binlerce belge esas olarak bilgisayar korsanlığı tekniklerine odaklanıyordu. CIA’nın akıllı televizyonları tehlikeye atacak ve onları doğaçlama gözetleme cihazlarına dönüştürecek bir yol tasarlamak için İngiliz istihbaratıyla nasıl işbirliği yaptığını ortaya çıkardı. WikiLeaks’in Vault 7 olarak adlandırdığı sızıntı , ABD casus teşkilatlarının dijital çağda gizli belgeleri koruyamamasına ilişkin soruları gündeme getirdi.