Techinside Google News
Techinside Google News

ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI şirketinde neler oluyor?

OpenAI yönetim kurulunun şok bir kararla CEO'sunu kovmasında bu yana şirket ve yapay zekâ camiası için hızlı ve ilginç bir süreç yaşanıyor
- Advertisement -

Yaklaşık 1 yıl önce ChatGPT ‘yi yayınlayan ve yapay zekâ alanında en büyük oyun kuruculardan birisi konumuna gelen OpenAI firmasında Cuma gününden bu yana sular bir türlü durulmuyor. Şirketin 2018 yılından beri CEO’luğunu yürüten Sam Altman, apar topar alınan bir kararla Cuma günü kovuldu. Bu şok ayrılığın ardından önce bir dizi çalışan protesto eylemine başlarken Altman’ın geri dönüşü için şirkete çok sayıda talep iletildi. Altman’ın geri dönmeyeceği açıklanırken şirket 3 günde 2 geçici CEO değiştirdi. Altman ise Microsoft’ta işe başladı. Özetle OpenAI son derece çalkantılı bir dönemden geçiyor.

Open AI yönetimi neden CEO’sunu kovdu?

ChatGPT yaratıcısı OpenAI yönetim kurulunun 5 yıldır CEO’luk görevini yürüten Sam Altman’ı neden kovduğu konusunda pek çok farklı iddia mevcut. Yapılan resmi açıklamada CEO ile yönetim kurulu arasında baş gösteren “iletişim sorunu” ve “güven kaybı” şu ifadelerle vurgulanıyor: “Mr. Altman’ın ayrılışı, yönetim kurulu tarafından yürütülen müzakereli bir inceleme sürecinin ardından geldi; bu süreçte, Altman’ın yönetim kuruluyla olan iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve bu durumun kurulun sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini engellediği sonucuna varıldı. Yönetim kurulunun artık onun OpenAI’e liderlik etmeye devam etme becerisine güveni yok.”

Bununla birlikte, bir diğer iddia ise Altman’ın son dönemde giderek artan bir biçimde yönetim kurulunu hiçe saydığı ve “fon bulma” ve “iş ortaklığı arayışı” gibi şirket için kritik adımlar atarken bile yönetim kurulunu bilgilendirmeden hareket ettiği yönünde. İddiaya göre Altman adeta çocukluğundan beri Apple’ın merhum CEO’su Steve Jobs’u idol olarak görüyor ve onun gibi hareket ederek “Steve Jobs” rolü oynamaya çalışıyordu. Altman’ın kendisini rolüne fazla kaptırdığı ileri sürülüyor.

Bir diğer iddia ise, özellikle bazı yönetim kurulu üyelerinin Sam Altman’ın idare biçiminden uzun süredir rahatsız olduğu yönünde. Yönetim kurulu üyeleri temelde OpenAI şirketinin yapay zekâ konusunda öncü çalışmalar yürüten ve “kâr amacı gütmeyen bir kuruluş” olarak konumlanması gerektiğini savunuyorlar. Oysa Sam Altman ücretli özellikler içeren ChatGPT’yi yayınlayarak, Microsoft’tan 10 milyar dolar fon alarak ve ChatGPT’ye bir dizi yeni özellik ekleyerek OpenAI firmasını hızla “kâr odaklı” bir şirkete dönüştürmeye başlamış durumdaydı

Sam Altman – OpenAI ayrılığına kimler karşı çıktı

OpenAI CEO’sunun görevden alınmasına tepkiler, Sam Altman’ın kovulduğunun duyurulmasından hemen sonra çığ gibi büyüdü. Öncelikli olarak, Altman’ın kovulmasından yalnızca birkaç saat sonra, OpenAI eski başkanı ve kurucularından Greg Brockman istifasını açıkladı. Altman ve Brockman’ın ardından özellikle araştırma ve tasarım bölümlerinden bir dizi çalışanın da istifa edeceği konuşulmaya başlandı. İkilinin kendi yapay zekâ girişimlerini kuracağı yönündeki söylentiyle birlikte ise Open AI için istifa tehdidi çığ gibi büyüdü.

Bir grup çalışan ortak bir açıklama ile Open AI yönetimini tekrar durum değerlendirmesi yapmaya ve Sam Altman’ı yeniden CEO olarak göreve atamaya çağırdı. Hızla artan istifa tehdidinden çekinen firma da bir yandan Altman’ın yerine OpenAI Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati’yi geçici CEO olarak göreve atarken bir yandan Altman ile müzakerelere başladı. Ancak Altman’ın müzakerelerde iki önemli talebi olduğu (özgürce şirketi idare etmesinin sağlanması ve kendisini kovdurduğunu düşündüğü 2 yönetim kurulu üyesinin istifası) ve bu talepler nedeniyle görüşmelerin çıkmaza girdiği söyleniyor.

Altman ile müzakerelerde ortak bir zemin bulamayan OpenAI ise yalnızca 2 gün içinde ikinci kez geçici CEO değişikliğine giderek Twitch kurucusu Emmett Shear’ı geçici yeni CEO olarak atadığını açıkladı.

Bundan sonra ne olacak?

Bundan sonra neler yaşanabileceği konusunda çeşitli tartışmalar olsa da, Sam Altman’ın kısa vadede şirketin başına geri dönmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. OpenAI firmasının en büyük yatırımcısı Microsoft CEO’su Satya Nadella, kısa bir süre önce X platformu (eski Twitter) yaptığı açıklama ile Sam Altman ve Greg Brockman ikilisinin Microsoft’ta göreve başladıklarını ve yapay zekâdan sorumlu olacaklarını duyurdu.

Bununla birlikte analistlere göre olası senaryolardan birisi, şirkete zaten 10 milyar dolardan fazla fon sağlayan Microsoft’un OpenAI firmasını tümden satın alması ve başına Sam Altman’ı CEO olarak getirmesi. Satya Nadella’nın bu hamleyi yani Altman ve Brockman’ı Microsoft’a çekme hamlesini boşuna yapmadığı zira ikilinin yeni bir yapay zekâ girişimi kurması ve eski OpenAI çalışanlarını bu yeni şirkete çekmesi durumunda en büyük kaybedenin OpenAI firmasına 10 milyar dolar bağlayan Microsoft olacağı konuşuluyor.

OpenAI tarafında ise, Sam Altman ve Greg Brockman’ın yeni bir şirket kurmaması şimdilik istifa tehdidinin azalması anlamına geliyor. Yine de şirketin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.  

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir