Site icon TechInside

ChatGPT çevreye zarar veriyor!

ChatGPT'nin çevre

Birçoğumuz, özellikle üretken yapay zeka ile neredeyse her gün etkileşimde bulunduğumuz iş yerlerinde, en son yapay zeka araçlarını benimsemekte hızlı davrandık Ancak acaba kaçımız bu zaman kazandıran şeyin ardındaki karanlık sırrı düşündü? Teknoloji.

Bulut bilişim ve bulut depolamaya benzer şekilde, yapay zekayı eğiten bilgisayarları çalıştırmak neredeyse ölçülemeyecek miktarda kaynak gerektiriyor ve görünen o ki en korkunç tüketimlerden biri de su. Şu anda Associated Press, ChatGPT kullanımının çevre etkilerine ilişkin araştırmanın sürdüğünü ve chatbotun beş ila 50 istemi işlemek için yaklaşık 500 ml su kullandığını tespit ettiğini bildirdi. ChatGPT’nin çevre konusunda tüketim anlamında olumsuz etkisi oluyor.

ChatGPT çevre konusunda zararlı

Bugün tanıdığımız ve sevdiğimiz yapay zeka araçlarının temelini oluşturan bilgisayarlar inanılmaz derecede güce aç olsa da, maksimum performansı artırırken bileşenlerini olabildiğince verimli hale getirmek için zaten çok fazla çalışma yapıldı ve bu çalışmalar devam ediyor. Hafifletilmesi daha zor olan şey, donanımın ürettiği ve sürekli soğutma gerektiren ısı. Dünya genelindeki veri merkezleri ve HPC söz konusu olduğunda, su soğutma, sıcaklıkları düşük tutmanın en yaygın ve etkili yöntemlerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak bunun bir maliyeti var ve çoğu zaman yerel nüfus (hem insanlar hem de yaban hayatı için) ve risk altında.

Microsoft’un kendi raporu, 2022 yılı için su tüketiminde yıllık yüzde 34’lük bir artış olduğunu gösteriyor. Son aylarda yapay zekaya yapılan hızlı yatırımla birlikte bu rakam, Redmond’un bir sonraki raporunu yayınladığında daha da artabilecek bir rakam. Google ayrıca 2022 için su tüketiminde de bir önceki yıla benzer şekilde yüzde 22’lik bir artış olduğunu ancak 2020’deki yüzde 10’dan daha yüksek olduğunu kaydetti.

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’den bu tür teknolojilerin kullanılmasının yol açtığı çevresel durum hakkındaki düşüncelerini paylaşması istendi, ancak şirket henüz bir yanıt  vermedi. Aslında su tüketiminin bu denli yüksek olmasının ana nedenleri arasında IT donanımlarındaki soğutma ihtiyacı. Veri merkezi gibi alanları soğutma konusunda çeşitli çözümler yer alsa da su tüketimini önleyici ihtiyaç artıyor.

Exit mobile version