Doğal dil işleme konusunda çok iyi seviyede olan ChatGPT insan zekası ile kıyaslanıyor. Ancak ChatGPT gerçekten bu seviyeye ulaşabilir mi?
ChatGPT, DALL-E ve Midjourney gibi yapay zeka sistemleri birçok sektörde devrim yaratmaya hazırlanıyor. Ancak yapay zeka uzmanı Pascal Kaufmann, bu yeni yapay zekaların metin ve görüntü oluşturmada o kadar da iyi olmadığını söylüyor.
Starmind.ai ve Mindfire Group’un kurucusu Kaufman, gerçek zekanın esnek bir şekilde tamamen yeni sorunları çözme yeteneği olarak tanımlandığını söyledi. Yapay zekanın doğal dil işleme gibi görevleri yerine getirme yeteneğinden etkilenmek kolay olsa da Kaufman, GPT-3 gibi büyük dil modellerinin zekaya gerçekten sahip olmadan yalnızca taklit ettiğini savundu. Özellikle bu tip çözümlerin, daha önce karşılaşmadıkları zorlukların üstesinden gelme kapasitesinden yoksun olduğunu söyledi. Yani ChatGPT insan zekası ile kıyaslanamayacak şekilde farklı bir seviyede diyebiliriz.
ChatGPT insan düzeyinde zekaya ulaşacak mı?
Örneğin, bu sistemler mevcut içerik üzerinde eğitildikleri için şiir üretebilir ve kod yazabilir. Ancak mizahı anlamak veya empati hissetmek gibi soyut görevleri yerine getiremezler.
Kaufmann: “Bilimsel perspektiften baktığınızda, zekayı gerçekten ölçebilir ve tanımlayabilirsiniz. Zeka, görünmeyen sorunlarla, hesaplanmamış sorunlarla başa çıkma beceriniz olarak ölçülür. Tamamen yeni olan bir şeyi çözebilir misiniz? Bunun gibi büyük dil modelleri ChatGPT daha önce karşılaşmadığı hiçbir şeyin üstesinden gelemez. Bu nedenle zekası sıfırdır” dedi.
Kaufman, yeni üretken modellerin yapay zeka kapasitesinde önemli bir ilerleme olduğunu ve bir dizi sektörde devrim yaratabileceğini kabul etti. Yaratıcı ve görsel çalışmaları verimli bir şekilde üretme, maliyetleri ve geri dönüş sürelerini önemli ölçüde azaltma yeteneklerinin altını çizdi. Ayrıca modellerin, geniş bir bilgi deposuna erişimleri sayesinde benzersiz sorunlara insanlardan daha yaratıcı çözümler üretebileceğini öne sürdü.
Kaufman nihayetinde GPT-3 ve GPT-4 gibi yapay zeka modellerinin yükselişini teknolojik gelişmeleri hızlandıracak bir “kullanışlılık devrimi” olarak nitelendirdi. Ancak, bu modellerin yapay genel zekaya (AGI) yani insan düzeyinde zekaya sahip yapay zekaya ulaşmanın doğrudan bir yolu olmadığını açıkladı.