Mobil telefonların hayatımıza yoğun olarak girmeye başladığı 90’lı yıllardan bugüne kadar yaşadığımı mobil telefon alışkanlığının artık insan beynini değiştiren etkileri de ölçümlenebiliyor. Bu etkilere ise Nomophobia ismi veriliyor.
Eyvah telefonuma bakmadım!
New York Devlet Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışmalara göre, insanlar artık Nomophobia isimli yeni bir psikolojik rahatsızlık geliştirmiş durumdalar. Nomophobia, kişinin telefonuna ulaşamadığı anlarda yaşadığı korkuyu anlatan bir isim. İsmi “NO MObile PHOne phoBIA” ifadesinden türetilen rahatsızlık, toplumda çok yaygın şekilde gözlemlenebiliyor.
Üniversite’de görevli Türk bilim insanlarının çalışmalarının sonucu olan bu hastalığın tespit için basit bir test de hazırlanmış durumda.
Sorulara 1’den 7’e kadar bir skalada cevap veriliyor. Test sonucunda puanınız 20’nin altındaysa nomophobia (Nomofobya) rahatsızlığınız bulunmuyor demek. 21-60 arasında puan orta derecede nomofobya sorunu yaşandığına işaret ediyor. 61-99 puan ise telefonsuz yaşayamayan insanları belirtiyor. 100-200 puan ise artık tedavi edilmesi gereken ağır bir hastalık anlamına geliyor.
Bir insanın telefonsuz yaşayamaz durumda olması bugünün dünyasında çok normal karşılansa da, acil iletişim ihtiyaçları dışında da telefonunu, interneti, sosyal medya hesaplarını kontrol ederek, sürekli mesajlaşarak yaşan insanlar her yıl binlerce insanın yaralandığı veya hayatını kaybettiği kazalara neden oluyor.
Bu kazalar sadece tonlarca ağırlığı olan otomobillerin seyerettiği trafikte değil, kaldırımlarda, restoranlarda, sosyal alanlar da yaşanıyor ve insanlar hiç beklenmedik şekilde yaralanabiliyor. Dolayısıyla, nomofobya artık çok tehlikeli ve tedavi edilmesi gereken tehlikeli bir rahatsızlık olarak kabul ediliyor.
Ayrıca, telefonuna bakmadan, mesajlaşmalarına devam etmeden yürüyemeyen insanlar için Almanya’da üretilen Smombie (smartphone zombie) terimi de tüm dünyada kabul görmüş durumda.