ABD‘de yapılan bir araştırma, cihaz kullanıcılarının önemli ölçüde dikkatlerini buraya yönlendirmeleri neticesinde çevreleriyle o anda kurdukları iletişimin zayıfladığını gösteriyor. Araştırmayı gerçekleştiren Virginia Tech Üniversitesi Psikoloji Profesörü Shalini Misra, telefonların kullanıcıların dikkatini dağıttığını, bunda insanların aynı sosyo-kültür seviyesine sahip kişilerle ilişkilerini geliştirme saplantılarının önemli payının olduğunu değerlendiriyor.
Sohbet etmek yerine telefona bakmak tercih ediliyor
Araştırma kapsamında yapılan teste katılan 200 kişiden, belli bir konuyu konuşmaları istendi. Bu amaçla denekler küçük gruplara ayrıldı. Sohbetin ilerleyen dakikalarında deneklerin her 3 dakikada bir telefon ya da tabletlerini kontrol ettiği görüldü. Araştırmacılar, gözlerin sürekli cihaz ekranında olmasının haliyle kişiler arası temasın kaybolması anlamına geldiğinin altını çiziyor.
İşletmeler için ne anlama geliyor?
Mobil cihazların iş süreçlerini kısalttığı bir gerçek, ancak kitlesel bir mekanikleşmeyi de beraberinde geliyor. Burada kullanıcıların bilinçli davranması akıllı cihazların hayatlarında baskın rol oynamasını nisbeten dengeleyebilir. Ancak görünen o ki işletmelerin gelecek günlerde bu durumu yönetmesi de gerekecek.