Görmüş olma ihtimaliniz çok yüksek; son 10 gündür pek çok büyük şirketin CEO’su kısa bir konuşma yaparak başından aşağı buzlu suyla dolu bir kovayı boca ediyor ve üç kişiyi bu eylemi gerçekleştirmeye davet ederken aksi takdirde sosyal kurumlara bağış yapmasını istiyor. Ice Bucket Challenge adı verilen bu eylemin basit bir amacı var; ALS hastalığına toplumun ve medyanın dikkatini çekmek.
Kimler bu çağrıya cevap verdi? Mark Zuckerberg, Bill Gates, Sheryl Sandberg, Elon Musk, Dick Costolo, Spencer Rascoff, Spencer Rascoff, Satya Nadella, Larry Page ve Sergey Brin, Jeff Bezos, Tim Cook, John Legere. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlrinin CEO’ları ve üstelik liste bunlar ile sınırlı değil uzayıp gidiyor.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6TTpXKFBkjk]
CEO’ların sosyal sorumluluk sahibi olması dikkat çekici. Peki, değerleri on hatta yüz milyar dolarlar ile ölçülen firmaların CEO’ları neden böyle bir şeye sıcak bakarlar? Tek amaç sosyal sorumluluk mudur? Ben bu sorunun cevabının evet olduğunu hiç düşünmüyorum. Kravat ve takım elbiselerden kurtulan, kot pantolon ve yırtık tişört ile şirketlerini yöneten yeni bir anlayışın yükselişine şahit oluyoruz. Bu akım genç olmayı gerektirmiyor.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XS6ysDFTbLU]
Yeni CEO tanımında halkın içinden, gençliğin çılgınlığından, sınır tanımazlıktan, eğlenceli olmaktan kısacası değişen dünya şartlarında yetişen yeni bir neslin doğal gördüğü her şeyden parçalar taşımak gerekiyor.
Bakış açımızı çevirip ülkemize dönelim. Bizim büyük şirketlerimizin CEO’ları da zaman zaman bazı sosyal sorumluluk veya etkinliklerde benzer davranışlarda bulunabiliyorlar. Benzer davranış dediğime bakmayın henüz başından aşağıya buzlu su dolu bir kovayı boca eden olmadı ama ancak şarkı filan söyleyip, en fazla halay çekiyorlar. Peki, böyle bir hareket yapmaları gerekiyor mu?
Burada isim yazmadan bir kaç örnek verelim; Bir GSM şirketinin CEO’su benzer bir eylem ile eğitimdeki problemlere, bir bakan kadına karşı şiddete, bir medya patronu sansüre dikkat çekse acaba gelenekselleşen kınama bülteni ve açıklamalarından ne kadar fazla etkili olur?
Sıra dışı olan davranışlar değil. Bize ilginç gelen farklılıklar değil. Dünyanın düşünce şekli değişiyor ve değişen düşünce şekline bakış açımızı paralel hale getirmezsek geriye kalan tek şey kesişmeler düzleminde köşelere kadar ilerleyip masadan aşağı yuvarlanmak olacak.