Çin’in önde gelen elektrikli araç bataryası üreticilerinden biri olan CATL, elektrikli araçların şarj ve menzil sınırlamalarını aşmayı hedefleyen yeni bir pil duyurdu. CATL’nin e-araba bölümünün baş teknoloji sorumlusu Gao Han, Çarşamba günü düzenlenen lansman etkinliğinde, “Shenxing” olarak adlandırılan yeni bataryanın 10 dakikada 400 kilometreye kadar menzil ekleyebildiğini açıkladı.
Shenxing pil donatılmış araçlar, sadece 10 dakikalık hızlı bir şarj sonrasında bile New York’tan Boston’a (yaklaşık 215 mil) kadar yol gidebilecek. Bu inovasyonun seri üretiminin 2023 yılının sonuna kadar başlaması ve ürünlerin 2024 yılında tüketiciye ulaşması planlanıyor.
Shenxing, kendisini “dünyanın ilk 4C süper hızlı şarjlı LFP pili” olarak nitelendiriyor. LFP, Tesla’nın daha kısa menzilli araçlar için kullandığı ve 2021 yılında nikel-kobalt-alüminyum yerine tercih ettiği bir pil kimyası türü olan lityum demir fosfatın kısaltmasıdır.
Araştırma şirketi SNE’ye göre, Çin, CATL’nin öncülük ettiği LFP teknolojisi sayesinde elektrikli araç akü pazarının küresel olarak ilk çeyrekte %35’lik bir pazar payı elde etti. LFP bataryalar, uygun fiyatları ve kimyasal stabiliteleri ile bilinirken, diğer batarya kimyası türlerine göre daha düşük enerji yoğunluğuna sahip olmaları, elektrikli araçların menzilini olumsuz etkileyebiliyor.
CATL’nin hızlı büyümesi, son birkaç yıldır Çin’de yaşanan elektrikli araç devrimi ile destekleniyor. Ancak hükümetin sübvansiyonları azaltması ve COVID-19 sonrası ekonomik zorluklar nedeniyle elektrikli araç endüstrisi yavaşlama gösteriyor. Aynı dönemde, Fujian merkezli batarya üreticileri, kendi bataryalarını üreten Çinli elektrikli araç devi BYD’nin rekabetiyle karşı karşıya. İlk çeyrekte, BYD, küresel elektrikli araç akü pazarında %16,2’lik bir pazar payı ile CATL’nin ardından ikinci sırada yer aldı.