Techinside Google News
Techinside Google News

Casus yazılımlı Android uygulamalar tespit edildi

Hükümetlerin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından casus yazılımlı Android uygulamalar tespit edildi. Uygulamalar büyük bir tehlike arz ediyor.
- Advertisement -

Hükümetlerden oluşan bir koalisyon, Çin’in devlet çıkarlarına karşı çıkabilecek sivil toplumu hedef almak için kullanılan, aslında casus yazılım olan, meşru görünümlü Android uygulamalarının bir listesini yayınladı.

Casus yazılımlı Android uygulamalar güvenlik riski yarattı

İstihbarat teşkilatı GCHQ’nun bir parçası olan İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), Avustralya, Kanada, Almanya, Yeni Zelanda ve ABD’den hükümet kuruluşlarıyla birlikte BadBazaar ve Moonshine olarak bilinen iki casus yazılım ailesi hakkında ayrı ayrı uyarılar yayınladı. NCSC yayınladığı basın bülteninde, bu iki casus yazılımın meşru görünümlü Android uygulamalarının içine gizlendiğini, esasen “truva atı” kötü amaçlı yazılımı gibi davrandığını ve telefonun kameralarına, mikrofonuna, sohbetlerine, fotoğraflarına ve konum verilerine erişme gibi gözetleme yeteneklerine sahip olduğunu yazdı. 

NCSC’ye göre, daha önce Lookout , Trend Micro ve Volexity gibi siber güvenlik şirketleri ile kâr amacı gütmeyen dijital haklar kuruluşu Citizen Lab tarafından analiz edilen BadBazaar ve Moonshine, Uygurlar, Tibetliler ve Tayvanlı toplulukların yanı sıra sivil toplum gruplarını hedef almak için kullanıldı.

Uygurlar, büyük ölçüde Çin’de yaşayan Müslüman bir azınlık grubudur ve yıllardır Çin hükümetinin gözetimi, gözetimi ve ayrımcılığına maruz kalmışlardır ve bu nedenle sık sık bilgisayar korsanlığı kampanyalarının hedefi oldular.

NCSC’nin yayınladığı iki belgeden birinde, Müslüman ve Budist dua uygulamaları gibi görünen 100’den fazla Android uygulaması, Signal, Telegram ve WhatsApp gibi sohbet uygulamaları, Adobe Acrobat PDF okuyucu gibi diğer popüler uygulamalar ve yardımcı uygulamaları içeren kötü amaçlı uygulamaların bir listesi yer alıyor. NCSC ayrıca 2021 yılında Apple’ın App Store’unda listelenen TibetOne adlı bir iOS uygulamasından da bahsediyor. Casus yazılımlı Android uygulamalar arasında birçok örnek bulunuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz