LG çamaşır makinesi sahibi ve bir fintech meraklısı, Twitterverse’e akıllı ev cihazının neden günde ortalama 3.66 GB veri tükettiğini belirtti. Çamaşır makinesinin internet bağımlılığından endişe duyan Johnie, cihazı hemen kullanmaya zorladı ve yönlendirici kullanıcı arayüzünü kullanarak cihazı engelledi. LG çamaşır makinesi hacklendi mi, ele geçirildi mi ya da internet üzerinden başka bir şekilde kurcalandı mı? yoksa bu, modern bir akıllı cihazın ortalama veri tüketimi mi?
Çamaşır makinesi veri trafiği artıyor
Sosyal medyada kullanıcılar, LG çamaşır makinesinin neden veriye susamış olabileceğini ortaya çıkararak çalışmalarına katkıda bulunmaya istekliydi. Johnie’nin ilk ekran görüntüsü, seçilen günde cihazın 3.57 GB yükleme yaptığını ve yaklaşık 100 MB indirdiğini ve veri trafiğinin neredeyse sabit olduğunu gösterdi. Bu arada Asus yönlendirici arayüzünün ekran görüntüsüne göre çamaşır makinesi Johnie’nin günlük internet trafiğinin sadece yüzde 5’ini oluşturuyordu.
LG çamaşır makinesi sahibi, içinde bulunduğu zor durumun eğlencesini gördü ve cihazın “DLC’ler (İndirilebilir Çamaşır Yıkama Programları)” için Wi-Fi kullanabileceğini söyledi. Makine çeşitli giysi türleri için ön ayarları indiriyor.
Konuyu incelerken Johnie’nin ayrıca birisinin çamaşır makinesini kripto madenciliği için kullanma olasılığını da düşündüğünü görüyoruz. Johnie: “LPU’muzu (Çamaşır İşleme Ünitesi) saatlik olarak memnuniyetle kiralarım” diyor. Bu şakanın arkasında gerçeğin olabileceği ihtimali bir kez daha ortaya çıktı. Başka bir sosyal medya kullanıcısı, bilgisayar korsanlarının LG’nin akıllı bağlantılı cihazlarını ele geçirdiği geçmişini vurguladı. SmartThinQ ev aletleri HomeHack güvenlik açığı, halka açıklandıktan birkaç hafta sonra yamalandı. Benzer bir modern hack, çamaşır makinesinin bilgisayar kaynaklarını bir botnet’in parçası olarak kullanabilir. Kripto para madenciliği veya hain ağ oluşturma amaçları için büyük bir botnet’in parçası olarak bir LG çamaşır makinesinin kontrolünü ele geçirmek, göründüğü kadar zor olmayacak.
Johnie’nin Tweetleri nispeten şaka olsa da akıllı bağlantılı cihazların hacklenmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin tıbbi veya endüstriyel IoT cihazlarının saldırganlar tarafından ele geçirilmesi durumunda neler olabileceğini düşünün. Dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda kullanılan Bosch ağa bağlı anahtarların güvenlik açıklarıyla dolu olduğunun tespit edildiği bu haftanın başlarındaki bir hikaye buna bir örnek teşkil ediyor.