Ayrıca katılımcıların yarısından fazlasının TikTok uygulamasından günde 200’den fazla bildirim aldığı, bazılarının ise 24 saat içinde neredeyse 5.000 bildirim aldığı keşfedildi.
Yeni çalışma Common Sense Media ve Michigan Üniversitesi CS Mott Çocuk Hastanesi’nden (Insider aracılığıyla) geliyor. Bir uygulama aracılığıyla yaşları 11 ile 17 arasında değişen 203 Android kullanıcısının (Apple bu tür verileri araştırmacılarla paylaşmıyor) ekran başında kalma süresini dokuz gün boyunca izledi.
Günlük telefon kullanımlarının neredeyse %40’ı TikTok
Katılımcıların telefonlarını kullandıkları ortalama süre günde dört saatti, ancak bazıları günde 16 saat gibi korkutucu bir süreyi başardı. Bu zamanın büyük bir kısmı, TikTok’un favori olduğu sosyal medya uygulamalarında harcanıyor. Ankete katılan çocukların yarısı ByteDance uygulamasında ortalama 1 saat 52 dakika harcadı; bu da günlük telefon kullanımlarının neredeyse %40’ını oluşturuyor. İkinci sırada YouTube 40 dakika, Instagram 16 dakika ve Snapchat ise sadece 10 dakika ile yer aldı. Bu hizmetlerin çoğunun minimum kullanıcı yaşının 13 olduğunu belirtmekte fayda var.
Çalışma, gençlerin TikTok’u diğer uygulamalara tercih etmesinin ana nedenlerinden birinin video tabanlı olması olduğunu, yani okumak veya yazmak kadar yorucu bir şey yapmaya gerek olmadığını, sadece sonsuz klip dalgaları arasında kaydırma yaptığını öne sürüyor. Bu aynı zamanda geçen yaz yapılan bir ankette gençlerin tercih ettiği platform olduğu tespit edilen YouTube’un popülerliğini de açıklayabilir.
TikTok, gençlerin hesaplarına günlük 60 dakikalık ekran süresi sınırı koyduğunu ve geceleri anlık bildirimleri devredışı bıraktığını söyledi.
Facebook’un “yaşlı uygulaması” olduğu tezini de doğruluyor
Sonuçlar aynı zamanda Meta’nın, Facebook’un ‘yaşlılara yönelik sosyal medya sitesi’ imajını ortadan kaldırma ve daha fazla genci çekme girişimlerinin işe yaramadığı yönündeki korkularını da doğruluyor. Araştırmaya katılanlar Facebook’ta ortalama yalnızca 1 dakika, yani günlük ekran sürelerinin %0,1’ini geçirdi.
Çocukların telefon başında geçirdiği süre, cihazların çocuklarının okul ödevlerini ve uykularını etkileyeceğinden korkan ebeveynler için endişe kaynağı. Araştırmaya katılanların en az %50’sinin bir günde 237, bazılarının ise 5.000’e kadar bildirim alması, bu korkuları muhtemelen daha da artıracak.
Başka yerlerde, ankete katılanların yüzde 59’u sabah 12 ile sabah 5 arasında telefon etkinliğinde bulundu, ancak bu aynı zamanda uyumalarına yardımcı olacak ses veya müzik çalmayı da içeriyor. Ayrıca çocukların %97’sinin normal okul saatlerinde telefonlarıyla ilgilendikleri de tespit edildi.
Raporun baş araştırmacısı Dr. Jenny Radesky, “Bu, okulların gençlerin telefon kullanımları üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olmak için onlarla nasıl çalışabileceği konusunda bazı soruları gündeme getiriyor.” dedi.