Birçok farklı sektörlerde bilim adamları, geliştiriciler ve değişik endüstrilerden teknoloji liderleri büyük veri analizlerini gerçekleştirmek için Amazon Web Services servislerinden yararlanıyor, artan hacimde, çeşitte ve hızda dijital bilginin getirdiği zorlukları aşmak için gayret gösteriyor. Amazon Web Services büyük verileri en etkin şekilde yönetebilmeye yardım etmek için kapsamlı ve uçtan uca bir bulut bilişim portföyü sunuyor.
Bir işletme birimi artık bulutta, kendi büyüklük ve hız ihtiyaçlarına ve yapmak istediği ödeme miktarına tam olarak uyan, kendisine özel bir veri ambarı yaratabiliyor. Bu, gün içinde çalışan 2 node’luk küçük bir veri ambarı, sadece bir Cuma öğleden sonrasında bir kaç saat çalışan 1000 node’luk büyük bir veri ambarı veya personele sabah işe geldiklerinde ihtiyaçları olan verileri sağlamak için gece boyunca çalışan bir veri ambarı olabiliyor.
Amazon Web Services Import/Export ve DirectConnect gibi servisleri kullanarak büyük verilerinizi bulutta kolaylıkla toplayabilir, Kinesis servisi ile büyük verilerinizi gerçek zamanlı işleyebilir ve S3 depolama servisi ile büyük miktarlarda verileri maliyeti düşük bir şekilde saklayabilirsiniz. Buna ek olarak, DynamoDB servisi ile NoSQL veri tabanınızı hızlı ve efektif maliyetle ölçekleyebilir veya Petabyte ölçeğinde veri ambarınızı Redshift servisi üzerinde uygun maliyet ile kurabilirsiniz. Elastic MapReduce (EMR), Apache Hadoop framework’ünün EC2 üzerinde yönetilebilir bir servis olarak kullanabilir ve Hadoop cluster’larınızı yönetebilirsiniz. Amazon Spot Market’i kullanarak, analiz işleriniz için gereken bilgi işlem kaynaklarına kendi seçtiğiniz kullanım bedelini ödeyebilirsiniz.
Bulutta ve büyük veride güvenlik AWS çözümleriyle ilgili bilgi veren Amazon Web Services Türkiye Ülke Müdürü Murat Yanar şunları söyledi:
“Bulut bilişimi büyük veri analizlerinde kullanırken, müşterilerimizin çoğu beynelminel sertifikasyon ve akreditasyonu elde etmiş ve sağladıkları servisin güvenli olduğunu ispatlamış iş ortakları ile çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu sertifikasyon ve akreditasyonlar, sıkı regulasyona tabi kamu, finans ve sağlık endüstrilerindeki güvenlik kontrollerini ölçmekte olan üçüncü parti denetçiler tarafından yapılmaktadır.”
Yanar’a göre, bu standartlar içinde en itibarlı ve uygulanabilir olanı ISO 27001. Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından geliştirilen ISO 27001 kontrolleri, dünyada birçok şirket tarafından kabul görüyor. Bulut altyapı sağlayıcıları aynı zamanda, Servis Organizasyon Kontrolleri 1, 2 ve 3 (SOC 1, 2 ve 3) denetimlerinden de geçmelidir. Denetçilerin bulut sağlayıcısının teknolji altyapısının güvenliğini onaylayabilmeleri, CISO’ların bulut teknolojilerini büyük veri analizi için değerlendirmelerine yardım eder. Müşteriler aynı zamanda kendi endüstrileri için geçerli olan sertifikasyon ve akreditasyonları da görmek isteyebilirler. Bunların iki örneği, kredi kartı ödemeleri endüstrisinde uygulanan PCI DSS Level 1 sertifikasyonu ve sağlık endüstrisinde uygulanan Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA)’dır. Amazon Web Services, tüm bu sertifikasyon ve akreditasyonlara sahiptir.
Yanar, sözlerini şöyle bitirdi:
“Bulut bilişim daha yüksek seviyede fiziksel güvenlik sağlarken güvenliğin müşteri ve bulut sağlayıcısı arasında paylaşımlı bir sorumluluk olduğunuda belirtmek isteriz. Müşterilerimiz, bulut bilişimi büyük veri analizleri için kullanırken, uygulamaları için gereken güvenliği göz önünde bulundurmalıdırlar. Müşterilerimiz kendi verilerini korumak için içeriklerini şifreleyebilirler ve şifrelenen içerikler şifre çözücü anahtarlar olmadan erişilemez halde olacaktır.”