Site icon TechInside

Büyük Veri bize dünyayı anlatıyor

Biliminsanları ve teknoloji uzmanları akla gelebilecek pek çok başlıkta Büyük Veri’den yardım alıyor.

İçerisinde yaşadığımız Big Data (Büyük Veri) çağı sayesinde şirketler ve benzeri nice kurum (ki bunlara hükümetler de dahil) hem müşteri portföyü hem de vatandaşları ile ilgili sınırsız bilgiye ulaşıyor. Ticaret alanında ucu bucağı olmayan fırsatlara dönüşen Büyük Veri, görünen o ki sadece bu alanlarda iş görmüyor.

Biliminsanları ve teknoloji uzmanları bu dev hacimdeki veriyi gözle görülebilir, gerçek anlamda kullanılabilir formlara sokuyor. Örneğin ABD hükümeti, şahsi verilerinin belli bir kısmını paylaşarak gerekli kimselere yeni olanaklar sağlıyor, ayrıca çeşitli kurum ve markaları bu tip paylaşımlar için cesaretlendiriyor.

Büyük Veri ve açık kaynak kodlu yazılımların hayata dair gerçek forma kavuştuğu alanlar arasında mevsimsel değişimleri ölçeklendirenler de var. Örneğin Data.gov’un Climate Data girişimi, ABD hükümeti desteğiyle mevsimler ile ilgili yeni verileri paylaşıyor, dünya çapındaki gıda stokları, gıda stoklarının gelecekteki hali gibi başlıklarda çözümler yaratıyor. Ayrıca gıda için pazar, satış stratejileri ve dağıtım konularında da detaylı bilgiye erişilebiliyor.

Bunun haricinde dikkat çeken bir başka kullanım alanı ise yaban hayat ile ilgili. Biliminsanları ve vahşi doğa ile ilgili uzmanlar göçmen kuşlar üzerine yerleştirdikleri araçlar ile rotalarını takip ediyor ve muazzam bir veri tabanı oluşturuyor. Bu içerik sayesinde kuşlar ve deniz canlıları arasındaki farklılıklar kolayca gözlenebiliyor.

Benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Su kaynaklarının yıllar içindeki değişiminin gözlenmesi ve gelecek projeksiyonu, tarım arazilerinin endüstri ve şehirleşme karşısında geldiği nokta. Yine aynı tarım arazilerinde yıl ve hava durumu kriterlerinin de eklenmesiyle ulaşılan verimlilik vb.

Büyük Veri’nin değeri Açık Veri ile ortaya çıkıyor

Büyük Veri’nin değeri, ona erişebilenlerin oranıyla doğru orantılı. Özellikle kamu kaynaklı verilere erişimin tüm topluma yayılması daha fazla kişinin bu veriler üzerinden kalkınmaya ve sürdürülebilirliğe katkı verebilmesi anlamına geliyor. Örneğin, geçen yıl gerçekleştirilen çeşitli organizasyonlarda bu veriler kullanılarak İstanbul trafiğine çözüm aranmıştı.

Open Knowledge tarafından 97 ülkede gerçekleştirilen Global Open Data Index (Açık Veri Endeksi) Türkiye’deki resmi kurumların konumunu ortaya koyuyor. Kamunun bilgileri ne kadar paylaştığını da gösteren genel sıralamada Türkiye, Meksika ile birlikte 28. sırada yer alıyor.


Rapora göre ülkemizin en ‘şeffafı’ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Yüzde 85 ile ilk sırada yer alan TÜİK’i, yüzde 70’lik başarı oranlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı, İstanbul’un tekerlekli toplu ulaşımını yöneten İETT ile Maliye Bakanlığı’nın Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü izliyor. Ancak konu hükümet harcamalarına geldiğinde bu oran bir anda yüzde 10 seviyesine kadar düşüyor. Diğer ülkelerin de hükümet harcamalarını açıklamada çok hevesli olmadığını ekleyelim. Küresel ortalama yüzde 11 civarında seyrediyor.

Exit mobile version