Meta’nın yapay zeka baş bilimcisi LeCun’a göre büyük dil modelleri köpekler kadar akıllı değil. Lecun ile OpenAI birçok noktada ortak görüşte.
ChatGPT gibi kod yazabilen , uygulama oluşturabilen ve sınavları geçebilen yapay zekaya sahip büyük dil modelleri (LLM’ler) hepmizi etkiledi. Ancak LLM’ler halen, insanların veya hayvanların gerçekleştirdiği entelektüel görevleri yerine getirebilen varsayımsal bir otonom sistemin durumu olan yapay genel zekadan yoksun.
Meta’nın yapay zeka baş bilimcisi Yann LeCun’a göre LLM’ler köpekler kadar akıllı değil. LLM’lerin gerçekten zeki olmadığını, çünkü LLM’lerin gerçekliği anlayamadığını, etkileşime giremediğini veya kavrayamadığını ve bir çıktı üretmek için yalnızca dil eğitimine güvendiğini söylüyor.
İşleri yapmak ile devralmak farklı şeyler
LeCun, insan bilgisinin çoğunun dille çok az ilgisi olduğunu öne sürerek, gerçek zekanın dilin ötesine geçtiğini söylüyor. ChatGPT gibi LLM’ler, insan zekasının temel taşları olan duygulardan, yaratıcılıktan, sezgiden ve bilinçten yoksun durumda.
OpenAI’ınn GPT-4 teknik incelemesine göre, ChatGPT karmaşık bir matematik problemini çözebilir ve güvenlik korkulukları olmadan evde sıfırdan zararlı maddelerin nasıl oluşturulacağını açıklayabilir. Yine de ChatGPT, gerçek dünya deneyimlerine dayalı olarak algılama, planlama, sağduyu sergileme veya akıl yürütme bilişsel yeteneklerinden yoksun. Bununla birlikte, OpenAI’ın dil modelinin en yeni versiyonu olan GPT-4, matematik, kodlama ve hukukta insan düzeyinde performans göstererek yapay genel zekaya ulaşmanın ufukta olabileceğinin sinyalini verdi.
OpenAI, bir gün yapay genel zekaya ulaşmak amacıyla GPT dil modellerinin yeteneklerini eğitmeye ve genişletmeye devam ediyor. Yine de şirket, bu tür bir teknolojinin elde edilmesinin toplumu önemli ölçüde bozabileceğini kabul ediyor.
Mayıs ayında, OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, ABD Senatosu Yargı Alt Komitesi önünde ifade verdi ve en büyük korkusunun, teknolojisinin “dünyaya önemli zararlar” vermesi olduğunu ifade etti. Bir blog gönderisinde OpenAI, genel olarak zeki varlıkların birçok amaca hizmet edebileceğini, ancak teknolojiyi sorumlu bir şekilde kullanmanın ve araştırmanın çok önemli olduğunu belirtiyor.
LeCun, bir gün yapay varlıkların insanlardan daha zeki olacağını ve bu gerçekleştiğinde “kontrol edilebilir ve temelde insanlara itaatkar” olmaları gerektiğini söylüyor. İnsanların yapay olarak genel olarak zeki varlıkların dünyayı ele geçirmek isteyeceği korkusunun asılsız olduğunu söylüyor. Çünkü “akıllı olmakla kontrolü ele geçirmeyi istemek arasında hiçbir ilişki olmadığını” söylüyor. OpenAI’nin yapay genel zekaya ulaşabilen yapay zeka yaratma konusundaki düşünceleri LeCun’unkine benzer. Şirket, insanlar kadar veya daha akıllı hale gelebilecek yapay varlıkların yaratılmasını durdurmanın imkansız olduğuna inanıyor.