Bir bulut veritabanı platformu şirketi olan Couchbase , küresel BT liderlerine yönelik yedinci yıllık anketinin bulgularını yayınladı. 500 üst düzey BT karar vericisinin katılımıyla yapılan araştırma, kuruluşların sürekli artan üretkenlik taleplerini karşılarken yapay zeka ve uç bilişim gibi yeni teknolojilerden yararlanmaya çalıştıkları için BT modernizasyonuna yapılan yatırımın 2024 yılında yüzde 27 oranında artacağını belirledi.
BT modernizasyon maliyetleri için gelecek perspektifi
Modernizasyon ve teknoloji yatırımına yönelik net bir talep var: yüzde 59’u, kuruluşlarının verileri yönetme becerisinin, önemli bir yatırım yapılmadan GenAI’nin taleplerini karşılayamayacağından endişe ediyor. Bu yatırıma doğru yaklaşımla işletmeler, üretkenlik zorluklarının üstesinden gelmeye ve sürekli olarak iyileşen deneyimler talep eden son kullanıcıları memnun etmeye daha hazırlıklı olacaklar.
Şirketler 2024’te BT modernizasyonuna ortalama 35.5 milyon dolar harcamayı planlıyor. Bunun üçte birinden fazlası yapay zekaya yapılacak; ortalama bir kuruluş 2023-24’te teknolojiye 21 milyon doların üzerinde, üretken yapay zekaya (GenAI) ise 6.7 milyon dolar yatırım yapacak. Bunun itici güçleri açık: yeni fikirlerin hızlı bir şekilde prototiplenmesi ve test edilmesi, çalışanların daha verimli hale getirilmesi ve yeni iş trendlerinin belirlenmesi ve bunlardan yararlanılması. Ancak işletmeler, yapay zekanın etkin ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktan, yeterli bilgi işlem gücüne ve veri merkezi altyapısına sahip olmaya kadar, ileride zorlukların olduğunun farkında.
Couchbase Ürün ve İş Ortaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Matt McDonough, “Şirketler yapay zeka çağına girdi ancak şu ana kadar sadece yüzeyde kalıyorlar. Anket yaptığımız hemen hemen her işletmenin 2024’te GenAI’yi kullanmaya yönelik belirli hedefleri var ve doğru şekilde kullanılırsa bu teknoloji, kuruluşların karşılaştığı zorlukları yönetmede kilit rol oynayacak. GenAI destekli uygulamalar, uyarlanabilir uygulamalara yönelik son kullanıcı beklentilerine ayak uydurmaktan giderek artan üretkenlik taleplerini karşılamaya kadar işletmelerin ihtiyaç duyduğu çevikliği ve üretkenliği sağlayabilir. Doğru, sıkı bir şekilde yönetilen verilere yüksek hızlı erişim olmadığında bireyleri ve kuruluşları kolayca yanlış yola yönlendirebileceğinden, kuruluşlar veri mimarilerinin GenAI’nin taleplerini karşılayabileceğinden emin olmalı” diyor.