Techinside Google News
Techinside Google News

Brexit teknoloji dünyasını nasıl etkileyecek?

- Advertisement -

İngiltere ve çevresindeki ülkelerden kurulu olan Birleşik Krallık (UK), ülke genelinde bir referandum düzenledi (Brexit) ve Avrupa Birliği’nde kalıp kalmama konusunda halkın iradesine güvendi. Sonuç olarak az bir farkla AB’den ayrılmak isteyenler baskın çıktı. Başbakan David Cameron istifa etti ve İngiliz paundu adeta dibe vurdu. Bir süre sonra İngilizler 27 AB ülkesinde dolaşırken eskisi gibi rahat olamayacaklar.

Brexit DTPS vizyonunu zora soktu

Tabii bunlar işin siyasi, politik ve sosyolojik yönleri. Peki, teknoloji dünyasında işler nasıl yürüyecek? İlk olarak, Avrupa Komisyonu’nun Dijital Tek Pazar Stratejisi (DTPS) ya da orijinal adıyla Digital Single Market (DSM), Brexit ile önemli bir darbe yiyecek. Bu stratejinin hedefinde, Netflix gibi bulut bazlı online servislerin tüm AB üyeleri arasında tek bir fiyat ve dağıtım sözleşmesi ile kullanılması vardı. En önemli birlik üyelerinden Birleşik Krallık aradan çekilince, içerik platformlarının AB için ayrı, UK için ayrı fiyat belirlemesi gerekecek.

Avrupa Komisyonu bu stratejiyle AB genelinde yıllık 415 milyar Euro tasarrufa planlıyordu. Şimdi ise bu konuda nasıl bir yol izleneceği belirsiz hale geldi. İngiltere bu tek pazara dahil olabilir de, olmayabilir de…

Birleşik Krallık, Silikon Vadisi’ne karşı!

Bir diğer nokta ise AB ve ABD arasında bir süredir devam eden veri kullanım ihtilafı var; Avrupa’daki kullanıcıların verilerinin Amerikalı teknoloji şirketleri tarafından nasıl kullanılacağı hususunda halen ortak bir görüş oluşturulamadı. Geçtiğimiz yıl kullanıma alınan ve Gizlilik Kalkanı (Privacy Shield) adını taşıyan uygulama ile veriye kamu otoriteleri tarafından erişim tekrar düzenlenmişti. AB vatandaşları, verilerinin kullanımıyla ilgili ABD’li şirketlere karşı yasal yollara başvurabiliyordu.

Birleşik Krallık AB’den ayrılınca, ABD’li şirketlerin veri kullanımıyla ilgili kendilerine sunulan bu haktan da mahrum kalabilir. Diğer bir deyişle, İngiliz parlamentosunun, ülkedeki milyonlarca Apple ve Google kullanıcısının haklarını korumak için yeni kanunlar belirlemesi gerekecektir.

Oyun dünyasına sürpriz darbe

Beklenmedik bir darbe de oyun sektörüne inebilir. The Next Web, Birleşik Krallık’taki pek çok oyun stüdyosunun, Avrupa genelinde yayılmış bir ekibe sahip olduğunu hatırlatıyor. İngiltere artık bir AB üyesi olmadığında, ülkeler arası ekipler kurmak Türkiye için ne kadar zor ise, UK için de o kadar zor olabilir. Bakalım Brexit ve David Cameron sonrası kurulacak yeni kabine, teknoloji sektöründeki bu olumsuz öngörülerin önünü nasıl kapatacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir