Pek çok şirkete sahip büyük holding ve grup yapılarında önemli problemlerden birisi dağınık BT yapılarının bir biri ile uyum sağlaması veya merkezi BT yapılarının tüm farklı grup şirketlerine aynı kalite standartları dahilinde hizmet verememesi olur. Bu durum bu güne kadar genellikle teknolojik sınırlamalardan kaynaklanıyordu. Ancak artık bir çözüm mevcut; Bulut dünyası.
Borusan Holding de 1944 yılından bu yana faaliyet gösteren büyük bir şirketler gurubundan oluşuyor. Tüm grup şirketlerinin merkezi hizmet alma ihtiyaçlarına yönelik olarak hayata geçirilen Cloud Borusan projesi ise sadece Türkiye için değil küresel ölçekte de diğer pek çok işletme için bir örnek oluşturma kapasitesine sahip.
BT eşgüdümü ile şirketler bilgi teknolojilerinin itici gücünden azami fayda elde edeceklerdi.
Borusan CIO’su Ali Fuat Çötelioğlu projeye bakış açılarını şöyle özetliyor; “Stratejinin ana hedefi, BT’nin iş yükünün önemli bir bölümünü oluşturan altyapı ve güvenlik operasyonları, yardım masası hizmetleri, kurumsal yazılımlar gibi ortak uygulamaları merkezileştirmekti. Buradan sağladığımız sinerji ve tasarrufla şirketin tüm BT departmanlarının ağırlıklı olarak iş odaklı projelere zaman ayırabilmelerini istiyorduk“, ve devam ediyor; “Böylece iş birimleri ve BT eşgüdümü ile şirketler bilgi teknolojilerinin itici gücünden azami fayda elde edeceklerdi.”
Projede SAP ve VMware‘in desteği alınarak Cloud Borusan hayata geçiriliyor. Şu anda Borusan bünyesindeki pek çok şirketin kritik iş uygulamaları bu bulut sistemi üzerinde çalıştırılıyor. Borusan bu uygulaması sayesinde farklı ödüller alarak ortaya örnek bir başarı hikayesi çıkartmış oluyor.
Eskiden en ufak bir şeyde 3, 4 aylık bekleme süreleri vardı.
Çötelioğlu; “Bizim bu yalın BT dönüşümünde hedeflediğimiz yenilikçi projelere hızlı cevap verebilmekti. Bunu bir bulut çözümü üzerinde gerçekleştirebilirsek hem felaket kurtarma tarafında çok düşük maliyetler elde edecektik hem de provizyon almak çok hızlanmış olacaktı. Eskiden en ufak bir şeyde 3, 4 aylık bekleme süreleri vardı. Şimdi 12 şirket bir arada yapınca büyümelerle yatırımı tamamlanamayan şirketleri de kompanse edebiliyoruz” diyor ve ekliyor; “Bunun devamında SAP ile yaptığımız projede Kazakistan’a da hizmet verebilecek bir bulut altyapısını elde ettik. Böyle bir bulut altyapısı olmadan kritik görevli sunucularımızın SLA’lerini en üst noktada garanti etmeden böyle şeyler yapamazdık. Hedeflediğimiz nokta buydu buna ulaştık.”
SAP de kendisini bir bulut şirketi olarak konumluyor
Projenin paydaşlarından olan SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin; “Bulut artık önümüzde kaçınılmaz bir yol. Bu teknolojiden uzak durmak artık pek doğru olmayacaktır. SAP de kendisini bir bulut şirketi olarak konumluyor ve bugün tüm servislerini bulut üzerinden sunuyor” diyor.
Bulut bilişimin ülkemizde uygulaması çok hızlı olmadı.
Diğer iş ortaklarından VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler; “Bulut bilişim Son 2-3 yıldır en çok konuşulan konu olmakla birlikte, ülkemizde uygulaması çok hızlı olmadı. Bulut bilişimde Türkiye’de en öncü kurumlardan biri olan Borusan, bu vizyonu gerçeğe dönüştüren firmaların başında geliyor. Borusan’la birlikte bu proje, VMware olarak Yazılım Tabanlı Veri Merkezi (SDDC) vizyonumuzu, ürün ve çözümlerimizi birlikte uygulayabileceğimiz ve anlatabildiğimiz önemli bir referans oldu.” diyerek projeye bakış açılarını dile getiriyor.
Genel olarak Cloud Borusan projesi doğru iş ortakları ve planlama ile Türkiye’de önemli bulut başarılarına imza atılabileceğinin güzel bir göstergesi.