Kripto para ağlarının arkasındaki dijital kayıt tutma teknolojisi Blockchain, finans dünyasında potansiyel bir oyun değiştiricidir. Ancak büyük bir vaat taşıdığı bir diğer alan da tedarik zinciri yönetimidir. Bu teknolojinin tedarik zinciri yönetimindeki önemi büyüktür. Blockchain, ürünlerin daha hızlı ve daha uygun maliyetli teslimatını sağlıyor. Ürünlerin izlenebilirliğini artırıyor. Ayrıca ortaklar arasındaki koordinasyonu iyileştiriyor. Bununla birlikte ve finansmana erişimi kolaylaştırarak tedarik zincirlerini büyük ölçüde iyileştiriyor.
Blockchain teknolojisinin tedarik zincirinde rolü
Bu fırsatı iyi anlamak için tedarik zinciri yönetiminde lider olan yedi büyük ABD şirketini el alabiliriz. Bu şirketler (Corning, Emerson, Hayward, IBM, Mastercard ve anonim kalmak isteyen iki şirket daha) çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. Özellikle imalat, perakende, teknoloji ve finansal hizmetler. Bazıları blockchain’i keşfetmeye yeni başlıyor. Ayrıca bunlardan irkaçı pilot uygulamalar yürütüyor. Diğerleri daha da ileri giderek uygulamalar geliştirmek için tedarik zinciri ortaklarıyla çalışıyor. Bu makale, oyunun durumu, blockchain’in avantajları ve kripto para birimlerindeki kullanımından nasıl farklı olacağını açıklıyor.
Blockchain, dağıtık veya merkezi olmayan bir muhasebe defteridir. Birden fazla taraf arasındaki işlemleri doğrulanabilir. Bozulmaya karşı dayanıklı bir şekilde kaydetmek için kullanılan dijital bir sistemdir. Blockchain teknolojisinin tedarik zinciri üzerindeki etkisi, muhasebe defterinin kendisi de işlemleri otomatik olarak tetikliyor. Ayrıca bu şekilde programlanabilir, bu da tedarik zincirindeki verimliliği artırır.
Yasal para birimlerinin yerini almak üzere tasarlanan kripto para ağları için, blockchain’in temel işlevi, sınırsız sayıda anonim tarafın merkezi bir aracı olmadan birbirleriyle özel ve güvenli bir şekilde işlem yapmasını sağlamaktır. Tedarik zincirleri için, sınırlı sayıda bilinen tarafın kötü niyetli aktörlere karşı iş operasyonlarını korumasına izin vermek ve daha iyi performansı desteklemektir. Blockchain teknolojisinin tedarik zincirlerine entegrasyonu, başarılı blockchain uygulamaları, yeni izinli blockchain’ler, bir bloktaki işlemleri temsil etmek için yeni standartlar ve sistemi yönetmek için yeni kurallar gerektirecektir; bunların hepsi çeşitli geliştirme aşamalarındadır.