Bitcoin uzmanlarının bir süredir dilinden düşmeyen tehlike kapıya dayandı; dijital para biriminin sürekli büyümesi sonucunda Bitcoin ağında yapılabilen işlem hacmi sınırlara geldi. Her gün gerçekleşen sayısız Bitcoin işleminin altından kalkabilmek için sistemin çekirdek yazılım kodlarında köklü değişiklikler yapılması gerektiğini ısrarla hatırlatan sektör uzmanları, sorunun çözümü aşamasında yaşadıkları fikir ayrılığı nedeniyle bugüne kadar somut bir adım atamamıştı.
Bu hafta içinde ise öngörüler doğru çıktı, Bitcoin ağı maksimum kapasiteye ulaştı ve dünyanın dört bir yanındaki işlemlerin bir kısmı uzun gecikme süreleriyle gerçekleşti, bir kısmı ise hiç tamamlanamadı. Bir ödemenin doğrulanma süresi ortalama 10 dakikadan tam 43 dakikaya çıktı. Bir zamanlar dijital para birimine kucak açan mağazalar sistemden çıkış yaparken, kullanıcılar da neye uğradıklarını şaşırdı.
Bitcoin nasıl bu hale geldi?
Bitcoin’de işlemlerinin doğrulanması için madencilerin ağ zincirinde yeni bir blok oluşturması gerekiyor. Her bir blok 1 MB büyüklüğünde veri taşıyabiliyor ve 10 dakikada oluşturuluyor. Mevcut işlem hacmiyle 10 dakikada 1 megabayttan daha fazla işlem doğrulama istiyor. Oluşan bu darboğaz da işlemlerin gecikmesine ve sistemde kesintilere neden oluyor.
Bu konuda topluluktan gelen en somut öneri, blok boyutunu 2 MB büyüklüğe çıkarmaktı. Ancak bu öneri Bitcoin dünyasını adeta ikiye böldü. Sistemin orijinal kodlarını elinde bulunduran Core adlı grup ile, açık kaynaklı bu kodların 2 MB blok boyutuna sahip olanını hazırlayan Classic adlı diğer grup arasında madenciler ve kullanıcılar için bir rekabet başladı.
Topluluk üyeleri tercih ettikleri kodu Bitcoin yazılımı üzerinde bir düğümde oy kullanarak belirleyebilir. Ancak son kararı madenciler verecek. Topluluğun en büyük kesimini oluşturan Çinli madencilerin çoğunluğu şu ana kadar orijinal kodları geliştiren Core grubuyla devam etmeyi seçti.
Sistemin gidişatı yokuş aşağı olunca, iki taraf da birbirini kirli taktikler kullanmakla suçlamaya başladı. Core tarafı, karşı tarafın galip gelmek için sistem ağına sürekli düşük ücretli işlem talebi gönderdiğini iddia ediyor. Classic cephesi ise kendi yazılımlarını kullanmak isteyen madencilerin sürekli DDoS saldırısına uğradığını öne sürüyor.
Bugüne kadar beklenen, darboğaza girildiğinde madencilerin büyük bölümünün tek bir tarafı seçerek, gidişata uygun bir yol izleyeceğiydi. Ne var ki günler geçmesine karşın, hala belirgin bir kazanan yok ve karşıt iki grup arasındaki savaş sürekli kızışıyor. Her gün binlerce işlemin yapıldığı -en azından yapılması gereken- Bitcoin ağı ise bu gerilime bakalım daha ne kadar dayanabilecek.