Site icon TechInside
BioNTech kanser aşısı, üretime geçmeye hazırlanıyor! %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Sonunda bir umut: BioNTech, kanser aşısını üretti!

Özellikle pandemi döneminde geliştirdiği Covid-19 RDNA aşısı ile gündeme gelen biyoteknoloji firması BioNTech, geliştirdiği kanser aşısı ile umut verici sonuçlar ortaya koydu. Peki gerçekten işe yarıyor mu? İşte aşıda son gelişmeler…

BioNTech kanser aşısı, üretime geçmeye hazırlanıyor!

Madrid’de düzenlenen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) Kongresi’nde BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, yaklaşık 15 yıldır üzerinde çalıştıkları kanser aşısının ilk sonuçlarının umut verici olduğunu açıkladı.

Haberin detaylarına geçmeden önce BioNTech kanser aşısı CARVac gerçekten işe yarıyor mu sorusuna yanıt verelim. Evet. Yapılan klinik testler sonucunda aşının “özenle seçilen, uygun” deneklerin yüzde 59’unda tümörleri en az yüzde 30 oranında küçülttüğü bildirildi.

Dolayısıyla CARVac’tan gelen ilk sonuçlar, kemoterapi olmadan kanser hastalarında tümör büyümesinin önüne geçtiğini ve önemli bir ölçüde küçülttüğünü gösteriyor. Peki tedavi süreci nasıl ilerliyor? Kaç doz aşı olunması gerekiyor?

Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti, aşının 44 hastaya dört doz halinde uygulandığını ve deneklerin yüzde 59’unda tümörlerin en az yüzde 30 oranında küçüldüğü söyledi. Deneklerin yüzde 95’inde ise aşı sonrasında kanserin stabil hale geçip büyümesini durdurduğu belirtildi.

Yan etki olarak da aşı uygulaması sırasında 23 kişide inflamasyon reaksiyonlarda doza bağlı bir artış gözlendiği aktarılarak, deneklerde tansiyon düşüklüğü ve ateş yükselmesi gibi yan etkiler görüldüğü belirtildi.

BioNTech, ilk üretim ve aşı geliştirme planları kapsamında önümüzdeki 6 yıl boyunca- 2030 yılına kadar- yaklaşık 10 bin kanser hastasını tedavi etmeyi hedefliyor. Kemoterapi alternatifi olarak ne zaman uygulanmaya başlayacağı ise şuan için bilinmiyor.

Exit mobile version