Techinside Google News
Techinside Google News

Yüzen Güneş panelleri mi geliyor?

Rezervuarlarda, göllerde ve göletlerde inşa edilecek, su yüzeyinde yüzen güneş panelleri ile daha verimli enerji elde edilmesi mümkün
- Advertisement -

Yeni bir tür fotovoltaik elektrik santrali ortaya çıkıyor. Rezervuarlarda, göllerde ve göletlerde inşa edilen su yüzeyinde yüzen güneş panelleri, arazi koruma, verimlilik ve su kaybını azaltma açısından geleneksel yere monte güneş sistemlerine göre avantajlara sahip Science and Technology Daily raporuna göre, Çinli bilim adamı Zeng Zhenzhong liderliğindeki bir grup araştırmacı, dünyadaki bu tür yüzen fotovoltaik sistemlerin enerji arzı ve su tasarrufuna potansiyel katkısını tahmin ediyor.

Çevre potansiyeli

Artan küresel enerji kullanımı ve fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını sınırlamak için sürdürülebilirlik hedeflerinin benimsenmesi, temiz enerji talebini artırıyor. FPV, çok sayıda arazi kaynağından tasarruf ederek ve su buharlaşmasının soğutma etkisi yoluyla enerji üretiminin verimliliğini artırarak gelecek vaat eden bir temiz enerji sağlayıcısı haline geldi. Çin’deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde çevre bilimcisi olan Zeng Zhenzhong, FPV sistemlerinin enerji temini ve su tasarrufuna ne kadar katkıda bulunabileceğini değerlendirmede Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Tayland ve diğer ülkelerden araştırmacılara öncülük ediyor.

Ekip, üç küresel rezervuar veri tabanına ve gerçekçi bir iklim odaklı fotovoltaik sistem simülasyonuna dayanarak, 114.555 küresel rezervuarın yüzde 30’unu kapsayan FPV sistemlerinin potansiyel elektrik üretiminin yılda yaklaşık 9.434 terawatt-saat (TWh) olduğunu tahmin ediyor. Uluslararası Hidroelektrik Birliği’nin son verilerine göre, 2021’de hidroelektrikle yaklaşık 4.252 TWh elektrik üretiliyor.Nature Sustainability dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, en yüksek FPV elektrik üretim potansiyeline sahip bölgeler, esas olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgeleri, doğu Brezilya, Portekiz, İspanya, kuzey Güney Afrika, Zimbabwe, Hindistan ve doğu Çin’dir. Güç üretiminin yanı sıra, FPV’nin neden olduğu azaltılmış buharlaşma, her yıl 100 milyar metreküpten fazla su tasarrufu sağlayabilir, bu da 300 milyon insanın yıllık su tüketimine eşdeğerdir.

Uluslararası iş birliği

Çalışma aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin FPV gelişimi için daha büyük potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Gelişmekte olan 40 ülkedeki FPV potansiyeli, mevcut elektrik talebinden daha yüksektir. Örneğin, Brezilya’nın yıllık 538 TWh elektrik talebi var ve bu da FPV geliştirmesiyle tamamen karşılanabilir. Zimbabve, Laos, Etiyopya, Kamerun, Myanmar ve Sudan dahil olmak üzere bol rezervuarlara sahip altı ülkede FPV potansiyeli, mevcut elektrik talebinden üç ila 10 kat daha fazladır. Yurtiçi geliştirme sırasında kazanılan deneyimle Çin, FPV projeleri oluşturmak için diğer ülkelerle de çalışıyor.

6 Aralık 2022’de Çin ve Tayland’ın ortaklaşa inşa ettiği FPV projesi Tayland’ın şebekesine bağlandı. Yıllık 95 milyon kWh elektrik üretimi ile şu anda ülkedeki en büyük FPV projesidir. İki ülke tarafından Sirindhorn Barajı’nda inşa edilen FPV projesi, Ekim 2021’de ticari işletmeye açıldı. Projenin kurulu gücü 58,5 megavata ulaşıyor ve bu da karbondioksit emisyonunu her yıl 47.000 ton azaltabiliyor. İki enerji kaynağının bir arada kullanıldığı Sirindhorn Barajı’ndaki proje, gündüzleri güneş enerjisinden, geceleri ise hidroelektrik enerjisinden elektrik üreterek sürekli elektrik üretim süresini uzatıyor ve yenilenebilir enerji seviyelerindeki dalgalanmaları azaltıyor. Zeng, “Büyük ölçekli FPV uygulamaları, dünyanın birçok bölgesinde hala emekleme aşamasında. Maliyet ve çevresel etki göz önüne alındığında, FPV ve hidroelektrik karışımına sahip yenilenebilir enerji projelerine öncelik verilmesini öneriyoruz” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir