Galaksilerin merkezlerindeki süper kütleli kara deliklerin gözlemleri, muhtemel bir karanlık enerji kaynağına işaret ediyor. Evrenin ‘kayıp’% 70’i. Phys.Org raporlarına göre eski ve uykuda olan galaksilerden elde edilen ölçümler, Einstein’ın yerçekimi teorisinde bahsettiği, aynı hizada olan kara deliklerin beklenenden daha fazla büyüdüğünü gösteriyor. Potansiyel olarak karanlık enerjiyi açıklamak için evren resmimize yeni bir şey eklenmesi gerekmediği anlamına geliyor.
Hawaii Üniversitesi liderliğindeki ve Imperial College London ve STFC RAL Space fizikçileri de dahil olmak üzere dokuz ülkede 17 araştırmacıdan oluşan ekip tarafından ulaşıldı. Çalışma, The Astrophysical Journal ve The Astrophysical Journal Letters dergilerinde iki makale halinde yayınlanmıştır.
Dokuz milyar yıllık kara delik evrimi incelenerek yapılan araştırmada, evrenin erken dönemlerinde evrimleşen ve daha sonra uykuya dalan dev eliptik galaksiler adı verilen belirli bir galaksi türüne baktılar.
Uyuyan galaksiler yıldız oluşturmayı bitirdiler, merkezlerindeki kara deliğin birikmesi için çok az malzeme bıraktılar, bu da daha fazla büyümenin bu normal astrofiziksel süreçlerle açıklanamayacağı anlamına geliyor. Uzak galaksilerin gözlemlerini yerel eliptik galaksilerle karşılaştırmak, birikim veya birleşmelerle tahmin edilenden çok daha büyük bir büyüme gösterdi: bugünün kara delikleri, dokuz milyar yıl öncesine göre 7-20 kat daha büyük.
Evrenin evriminin farklı noktalarındaki ilgili galaksi popülasyonlarıyla yapılan daha ileri ölçümler, evrenin büyüklüğü ile kara deliklerin kütlesi arasında iyi bir anlaşma olduğunu göstermektedir. Bunlar, evrende ölçülen karanlık enerji miktarının kara delik vakum enerjisi ile açıklanabileceğini göstermektedir. Kara deliklerin aslında vakum enerjisi içerdiğine ve evrenin genişlemesine “bağlandıklarına”, evren genişledikçe kütlelerinin arttığına dair ilk gözlemsel kanıt olarak değerlendirebiliriz. Daha fazla gözlem bunu doğrularsa, kozmolojik eşleşme bir kara deliğin ne olduğuna dair anlayışımızı yeniden tanımlayacaktır.