Site icon TechInside

Bilgisayarı şarja takılı bırakmak zararlı mı?

Bilgisayarı şarja takılı bırakmak

Bilgisayarı şarja takılı bırakmak birçoğumuzun günlük rutinleri arasında yer alıyor. Peki bunu yapmak bilgisayara zarar veriyor mu?

Dizüstü bilgisayarlar genellikle hayatlarının büyük bir bölümünü evde geçiriyor. Çoğu dizüstü bilgisayar kullanıcısı, mobil bilgisayarlarını evdeki prize takıyor. Çünkü bu durumda pili şarj etme veya boşaltma zahmetine girmenize gerek kalmıyor. Aynı şey işte de geçerli. Böylece, taşınabilir bilgisayar, aslında onun için tasarlanmamış olsa da aniden bir masaüstü PC veya Mac’in rolünü yerine getiriyor.

Günümüzde dizüstü bilgisayar pilleri giderek daha fazla dizüstü bilgisayar kasasının içine yerleştiriliyor ve o kadar kolay değiştirilemiyor. Dolayısıyla şu soru hızla ortaya çıkıyor: Bu sürekli şarj, pile zarar verir mi veya ömrünü kısaltır mı?

Yüksek voltaj ve ısınma sorunu

Daha eski modeller için bu soruya net ve kısaca cevap verilebilir: Evet, çok eski mobil bilgisayarları elektrik prizine “takılı bırakmak” iyi bir fikir değil. Eski dizüstü bilgisayarların pilleri de oldukça eski olduğundan ve kullanım ömrü boyunca zaten bir miktar aşınma ve yıpranmaya maruz kaldığından aşırı şarj riski var.

Ancak daha yeni modellerde bu daha az kritik. Dayanıklı piller ve gelişmiş yazılım, enerji depolama cihazını kalıcı şarjın neden olduğu ani hasarlardan koruyor. Şarj işlemleri zamanında durduruluyor ve damlama şarjı adı verilen şarj, modern pillerin, biraz deşarj olsa bile minimum enerji dalgalanmasıyla tam şarjda tutulmasını sağlıyor. MacBook veya dizüstü bilgisayar artık “çalışma akımını” pilden almıyor, akım yönlendiriliyor ve doğrudan ana güçten alınıyor.

Ancak nu tür koruyucu işlevlere rağmen, şebekeye sürekli olarak bağlı olan piller iki kronik hastalığa neden oluyor; Çok fazla voltaj ve çok fazla ısı. Yüksek voltajda pil üzerindeki etki, akımın düzenli akışından ziyade şarj durumu. Çünkü akü şarjının her yüzdesi ile enerji depolama ünitesindeki voltaj da artıyor ve bu da kimyasal yaşlanmayı etkiliyor. İkinci sorun: ısı. Lityum piller aktif olarak kullanılmasa bile zamanla kendiliğinden şarjlarını kaybediyor. Cihazların şebekeye bağlanması durumunda bu tür şarj kayıpları anında telafi edilir ve pil düzenli mikro şarjlarla ısıtılıyor.

Exit mobile version