Snoop Dogg, Ashton Kutcher ve Justin Bieber gibi bir yandan da yatırımcı olan ünlüler kervanına katılan Beyoncé, işletme becerilerini teknoloji dünyasında sergilemeye karar verdi. Parkwood Entertainment adındaki şirketi ile Sidestep şirketine 150 bin dolar yatırım yapan Beyoncé, böylece teknoloji dünyasına da adım atmış oldu.
Çoğunlukla konser ürünlerini almak için uzun kuyruklarda beklemek ve konseri seyretmek arasında seçim yapmak zorunda kalan izleyici, ezici çoğunlukla konseri seyretmeyi tercih ediyor. Kuyruklar yüzünden konserden elde edilecek ek gelir çok büyük sekteye uğramış oluyor. Sidestep işte burada devreye giriyor.
Sidestep, ünlülerin konser ürünlerini satan ve konser sırasında sıra beklemeden ürünlerin alınmasını sağlayan bir mobil uygulama. Bizdeki Biletix’in, bilet haricinde konserle ilgili her şeyi satan versiyonu gibi. Sidestep, Beyoncé’nin Formation Düya Turu t-shirtlerini ve posterlerini satarak hayatına başlamıştı. Ortaya çıktıktan iki hafta içerisinde o kadar başarılı satış rakamlarına ulaştı ki, Beyoncé ve Parkwood Entertainment uygulamaya yatırım yapmaya karar verdiler. Sidestep’in CEO’su Eric Jones “Beyoncé’nin dünya turunun oldukça teknoloji odaklı olmasını istemiştik. Daha yeni kurulmuş küçücük bir startupın dünyanın en büyük turnesini sponsor etmesi herkesi şaşırttı” diyor.
Sidestep, ürünü konserden önce, konser sırasında hatta konserden sonra bile sipariş edilmesini sağlıyor. Siparişten sonra tek yapılması gereken, konser alanına kurulmuş özel bölüme gidip bir QR kod okutmak ve sipariş edilen ürünü hemen almak. Alternatif olarak evlere de ürün gönderilebiliyor. Böylece istenilen ürünün stokta kalmaması, bedeninin bulunmaması, saatlerce kuyrukta beklemek gibi dertler ortadan kalkıyor.
Sidestep yalnızca Beyoncé ürünleri satmıyor. Guns N’ Roses, Fall Out Boy, Selena Gomez, ve Weezer ürünleri de Sidestep’te yer bulan “markalar” arasında. Sidestep aynı zamanda sanatçılara, müşterileri hakkında veri de sağlıyor. Bu ürünleri kim alıyor, ne zaman alıyor, hangi ürünler daha çok rağbet görüyor, hangi bedenler tercih ediliyor vb. Yüzde 10’luk hizmet bedeli ise müşteriye yansıtılıyor.
Sidestep şimdiye kadar toplamda, aralarında sinema oyuncusu Jared Leto, Lady Gaga’nın eski menajeri Troy Carter, LA Dodgers’ın CEO’su ve Cross Culture Ventures gibi şirket ve şahıslardan toplamda 1,7 milyon dolar yatırım almayı başardı. Uygulama üzerinden bu yıl içerisinde 2 milyon dolar satış yapıldı. 2015 yılında bu satış rakamı yalnızca 200 bin dolardı.
Beyoncé yatırım dünyasına uzak bir isim değil. WTRMLN WTR adındaki bir kavun suyu içecek şirketine yatırım yapmıştı. Juicero adındaki meyve suyu aletleri şirketi ile bağları olduğu söyleniyor ancak ne hikmetse kimse bu konuda konuşmak istemiyor. Ayrıca 22 Day Nutrition adındaki bir vegan yiyecek şirketine de kurulum aşamasında yüklü bir miktar yatırım yaptığını biliyoruz. Beyoncé’nin yatırımları arasında en bilineni ise, Tidal müzik platformunda hisse sahibi olması. Bu hisseler sayesinde kendi parçalarının öncelikli olarak Tidal’da yer almasını sağlamıştı. Ancak Sidestep yatırımının tüm bunlar içerisinde apayrı bir yeri var. Sidestep ile doğrudan sanatçıların para kazanmasına yardımcı olabilir.
Online müzik yayını yapan sitelere yayın haklarını vererek buradan para kazanmaya çalışan müzisyenler kendilerini kandırıyor. Gerçek para, bu hizmetleri kullanıp ünlü olduktan sonra konser bileti ve ürün satışından geliyor.