Felç hastası bir adamın beynine mikroçipler yerleştirilen türünün ilk örneği bir klinik çalışmanın ardından ellerinde ve bileklerinde kısmi hareket ve duyum geri geldi. Beyin implantı, düşünceleri eylemlere dönüştürmek için yapay zeka algoritmalarını kullanan ve yaralanma nedeniyle kopan beyni ile vücudu arasındaki yolu yeniden bağlayan bir elektronik köprü oluşturuyor.
Feinstein Enstitüleri Biyoelektronik Tıp Enstitüsü’nde profesör olan Chad Bouton, “Bu, felçli bir insanda kalıcı hareket ve duyumu eski haline getirmek için ilk kez beyin, vücut ve omurilik elektronik olarak birbirine bağlandı” dedi. Northwell Health’te mühendislik, teknolojinin geliştiricisi ve klinik araştırmanın baş araştırmacısı, bir açıklamada:
“Çalışmaya katılan kişi kolunu veya elini hareket ettirmeyi düşündüğünde, omuriliğini ‘süper dolduruyoruz’ ve beyin ve kaslarını uyararak bağlantıları yeniden kurmasına, duyusal geri bildirim sağlamasına ve iyileşmesini sağlamasına yardımcı oluyoruz. Bu tür düşünce odaklı terapi oyunun kurallarını değiştirir. Amacımız, bu teknolojiyi bir gün felçle yaşayan insanlara daha dolu, daha bağımsız hayatlar yaşama yeteneği vermek için kullanmaktır.”
Keith Thomas, Temmuz 2020’de omurgasının C4 ve C5 omurlarını yaralayan bir dalış kazasından bu yana kuadripleji geçirdi. Bu yükseklikteki yaralanmalar, kuadripleji ve tetraplejiye, elleri, kolları, gövdeyi ve bacakları, mesane ve bağırsak işlevini ve solunum işlevini etkileyen felç modellerine neden olabiliyor. Dört uzuvda da hareket ve duyu kaybıyla sonuçlanıyor ancak şimdi yeni bir tür beyin implantı, kazasından bu yana ilk kez Thomas’ın ellerinin ve bileklerinin hissini ve kontrolünü geri kazandırabildi.
“Açıkçası, yaşayıp yaşamayacağımı ya da yaşamak isteyip istemediğimi bile bilmediğim bir zaman vardı. Ve şimdi, elimi tutan birinin dokunuşunu hissedebiliyorum. Bu ezici, ”dedi Thomas. “Yapmak istediğim tek şey başkalarına yardım etmek. Bu her zaman en iyi olduğum şey olmuştur. Bu, birisine ileride bana yardımcı olduğundan daha fazla yardımcı olacaksa, buna değer.”
İmplantın takılması, 9 Mart 2023’te başarıyla tamamlanan 15 saatlik bir açık beyin ameliyatı gerektirdi. Çift nöral baypas, bilgilerin serbestçe akabilmesi için beynini, omuriliğini ve vücudunu yeniden birbirine bağlayarak etkili bir şekilde elektronik bir köprü görevi görüyor.
İmplant, doğrudan beyne giden ve düşünceleri eylemlere dönüştürmek için yapay zekayı kullanan çift nöral bypass’ın kritik bir bölümünü oluşturan beş küçük mikroçipten oluşuyor. Artık bilgisayarlara bağlanmaya ihtiyaç duymadan ellerini ve bileklerini tekrar hareket ettirebilen ve hissedebilen Thomas için elde ettiği kalıcı kazanımlar.
İmplantın, sinir sistemi yaralanmalarını atlayarak, belirli farmasötiklerin yan etkileriyle birlikte gelmeyen bir biyoelektrik ilacı kullanarak vücudun fiziksel yaralanmaların ve hatta hastalıkların üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek yeni nöral yolları teşvik edebileceği umuluyor.